Δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων

Χάρη Λοϊζίδη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, επικεντρώνεται φέτος στη μοναδική ικανότητα του τουριστικού τομέα, να δημιουργεί περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019, υπό τον τίτλο “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους”, θα επικεντρωθούν στη διερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που θα φέρουν το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για τις περισσότερες χώρες, αποτελώντας, όπως έχει αποδειχθεί, ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, συνεισφέρει έμμεσα ή άμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια σειρά από παρεμφερείς τομείς. Υπολογίζεται ότι ο τουρισμός συμβάλλει στη δημιουργία του 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι αποτελεί αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, αφού επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στην αγορά εργασίας σε νέους και γυναίκες ανεξαρτήτως του βαθμού δεξιοτήτων. Στις σημερινές συνθήκες, ζητούμενο είναι η διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα ενσωματώσουν τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο πάντοτε τη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας.

Η προσπάθεια της UNWTO εστιάζει ακριβώς στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία του τουρισμού και το βαθμό συμβολής του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η UNWTO δίνει για το 2019 προτεραιότητα στις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τους φετινούς εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού θα φιλοξενήσει η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Στον επίσημο εορτασμό θα γίνει και η ανακοίνωση των φιναλίστ του 2ου διαγωνισμού UNWTO Tourism Startup, διαγωνισμού που ξεκίνησε πέρυσι από το UNWTO και την Globalia με στόχο την προώθηση καινοτόμων λύσεων για έναν πιο έξυπνο, ανταγωνιστικό και υπεύθυνο τουρισμό.

Αναμφίβολα η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, ενώ την πενταετία 2013 – 2018 η συνολική απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 9,6%, η απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 20,7%.

Μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 που πτώχευσε ο Διοργανωτής Ταξιδίων THOMAS COOK, η φετινή τουριστική χρονιά παρουσίαζε σημάδια σταθεροποίησης και αναμένετο να κλείσει με μικρή μείωση αφίξεων και εσόδων. Εντούτοις το άμεσο πλήγμα από την πτώχευση είναι ήδη τεράστιο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αφίξεων τουριστών, αφού έχουν απωλεσθεί οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος και περίπου 45.000 θέσεις, ενώ οι αρνητικές του επιπτώσεις θα προστεθούν στις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός τουρισμός, στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα των πιο πάνω, καλούμαστε να επενδύσουμε στην ποιότητα, να διερευνήσουμε νέες αγορές για να πετύχουμε την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναδείξουμε την Κύπρο ως ολόχρονο τουριστικό προορισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν καθοριστικά ενέργειες όπως η επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου branding της Κύπρου, η ενδυνάμωση του πτητικού προγράμματος προς την Κύπρο, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων και συλλογική προσπάθεια, για να αποκομίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία ακόμη περισσότερα οφέλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: το υφυπουργείο Τουρισμού, ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να είμαστε πάντοτε πρωτοπόροι και διαμορφωτές των εξελίξεων».

*** 

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Κύριος στόχος της Ημέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η ανάδειξη της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς. Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει  η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.