του Στάθη Κουσούνη, kathimerini.gr*

Τουλάχιστον, 8.000 ακίνητα ενοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός. Μάλιστα, στο γεγονός αυτό αποδίδει την πτώση της κίνησης στα ξενοδοχεία της Αττικής για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επικαλούμενος στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος σε όλη την Ελλάδα από τις παράνομες μισθώσεις ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον 8.000 ακίνητα ενοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες στην Αθήνα με την πρόφαση της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού, εκτοξεύοντας στα ύψη τις απώλειες εσόδων για το κράτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο κ. Βασιλικός απέδωσε την πτώση της κίνησης στα ξενοδοχεία της Αττικής για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στη διόγκωση του φαινομένου της παραξενοδοχίας. Την ίδια στιγμή, τόνισε, που ακίνητα ενοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να αποδίδουν κανέναν φόρο στο κράτος, οι πάσης φύσεως επιβαρύνσεις για τα ξενοδοχεία έφθασαν, πλέον, σε αριθμό τις 24. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά σε παραδείγματα τουριστικών μισθώσεων που δεν εμπίπτουν στην οικονομία διαμοιρασμού, όπως για 126 διαμερίσματα που ενοικιάζονται από έναν διαχειριστή και για 32 διαμερίσματα όλα σε μία πολυκατοικία που ενοικιάζονται σε τουρίστες. Επικαλούμενος στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος σε όλη την Ελλάδα από τις παράνομες μισθώσεις ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ένωσης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την επιβολή φόρου στην πηγή των κρατήσεων για τα ακίνητα και για την καθιέρωση κανόνων τη λειτουργίας τους, με στόχο μεταξύ άλλων την ασφάλεια των τουριστών.

 

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr