Το 2019, ο τομέας των εκδρομών, των δραστηριοτήτων και των αξιοθέατων εκτιμήθηκε σε 254 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από την κρίση της πανδημίας, ο τομέας αναμενόταν να αυξηθεί κατά 23% το 2020. Δεδομένου ότι η πανδημία έβαλε φρένα σε όλες τις δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, το μέλλον του τομέα φαίνεται λιγότερο σαφές.

Τι μπορούν να περιμένουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου τους επόμενους μήνες καθώς μπαίνουμε στο 2021;

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι μακρύς και θυελλώδης

Λαμβάνοντας υπόψη την άνιση και αβέβαιη πορεία προς την ανάκαμψη, οι ειδικοί της Arival δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον Covid στο χρονικό διάστημα πριν το 2023. Ακόμη και με την αγορά να υπερδιπλασιάζεται από το 2020 έως το 2022, τα έσοδα θα φτάσουν μόνο το 81% του συνόλου του 2019.

Τάσεις κρατήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι πάροχοι εκδρομών και δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν λογισμικό κρατήσεων φάνηκε ότι χτυπήθηκαν με μια σειρά ακυρώσεων. Τον Ιανουάριο του 2020, όταν η επίγνωση της εξάπλωσης του ιού ήταν σχετικά περιορισμένη στην Ασία, οι πάροχοι σημειώθηκε ότι εξέδωσαν 5,4 φορές περισσότερες επιστροφές χρημάτων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Η τάση επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο καθώς έγινε σαφές ότι ο Covid-19 διαδόθηκε παγκοσμίως. Οι επιστροφές χρημάτων που εκδόθηκαν εκείνο τον μήνα έφθασαν κατά 7,2 φορές τον όγκο του Φεβρουαρίου 2019.

Μέχρι τον Μάρτιο, οι ακυρώσεις δεν ήταν πλέον η μεγάλη ιστορία, επειδή οι κρατήσεις είχαν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μειωμένα κατά 75% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αλλά ενώ ο ιός θα συνεχίσει να περιορίζει τα ταξίδια, ένα βασικό συστατικό για την ανάκαμψη αποδεικνύεται ανθεκτικό: Η δίψα των ταξιδιωτών για εμπειρίες. Τον Ιούνιο, είδαμε μικρά σημάδια ανάκαμψης, όταν ο όγκος των κρατήσεων που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία αυξήθηκε 400% σε σύγκριση με τον Μάιο.

Ψηφιακές τάσεις για tour operators

  1. Στρατηγικές μάρκετινγκ που στοχεύουν τους ντόπιους

Τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης έχουν, αναγκαστικά, οδηγηθεί τοπικά. Οι εγχώριοι επισκέπτες θα παραμείνουν στο επίκεντρο της στρατηγικής των παρόχων δραστηριοτήτων για τουλάχιστον αρκετούς μήνες λόγω τόσο των ταξιδιωτικών περιορισμών όσο και των προτιμήσεων των ταξιδιωτών.

Μια παρατεταμένη περίοδος εξάρτησης από περισσότερους επισκέπτες από τοπική προέλευση θα αναγκάσει τους παρόχους να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Οι ντόπιοι θα αναζητήσουν περισσότερη διαφοροποίηση προϊόντων. Η οικοδόμηση τοπικής ζήτησης και μάρκετινγκ είναι μια νέα πρόκληση. Οι tour operators  πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο για να γίνουν πιο έξυπνοι για τα προϊόντα τους. Οι ντόπιοι δεν θα ενδιαφέρονται για κάτι που παρέχουν δέκα άλλοι πάροχοι, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

  1. Αυξημένο ενδιαφέρον για άμεσες προσπάθειες μάρκετινγκ

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες  αναφέρουν ότι θέλουν περισσότερες απευθείας κρατήσεις και να μειώσουν την επιρροή των OTA. Αλλά αν θέλουν πραγματικά περισσότερες άμεσες πωλήσεις, πρέπει να ενεργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουν  το ψηφιακό τους μάρκετινγκ. Μόνο όταν οι φορείς εκμετάλλευσης ελέγχουν την ψηφιακή τους παρουσία, θα αρχίσουν να ελέγχουν σωστά τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ τους.

  1. Οι προχωρημένες κρατήσεις γίνονται πιο σημαντικές

Πολλά πρακτορεία εφαρμόζουν νέες διαδικασίες για λόγους ασφαλείας, όπως διαχείριση χωρητικότητας απαιτώντας χρονομετρημένη είσοδο και κράτηση εκ των προτέρων, καθώς και εξάλειψη των χάρτινων εισιτηρίων για μια εμπειρία χωρίς επαφή.

Περισσότερα από δύο στα πέντε από τα κορυφαία αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο χρειάζονται πλέον προηγμένες κρατήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτή η ταχεία αλλαγή λόγω της πανδημίας θα οδηγήσει σε διαρκή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες αγοράζουν τα εισιτήριά τους.

Πηγή: www.trekksoft.com