του Μάριου Διονέλλη, efsyn.gr*

Σφοδρές αντιδράσεις από μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την εκπαιδευτική βίζα που χορηγούνταν σε σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία και οι οποίοι κάλυπταν θέσεις προσωπικού σε ξενοδοχεία του νησιού.

Εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων κυρίως από το Ηράκλειο, συνεπικουρούμενοι από τοπικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, ζητούν την άμεση επαναφορά του μέτρου, τονίζοντας πως οι ρωσόφωνοι σπουδαστές είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος με τους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που κατακλύζουν την Κρήτη και δεν μιλούν άλλη γλώσσα παρά μόνο ρωσικά.

Ωστόσο διαφορετική διάσταση στην υπόθεση δίνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, τονίζοντας πως αν και η νομοθεσία μιλά για «μαθητεία» των ανθρώπων αυτών δίπλα σε πεπειραμένους και πλήρως εργαζόμενους υπαλλήλους, εντούτοις εδώ και χρόνια οι μαθητές αποτελούν τον βασικό κορμό εργαζομένων σε συγκεκριμένα τμήματα των ξενοδοχείων.

«Επανειλημμένα σε ελέγχους μας σε εστιατόρια ξενοδοχείων έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μιλά μια λέξη ελληνικά» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του σωματείου, Νίκος Κοκολάκης.

«Ενώ ο νόμος λέει πως οι συγκεκριμένοι πρέπει να μαθητεύουν δίπλα σε έμπειρους εργαζόμενους, στην ουσία καταλαμβάνουν πλήρως τις θέσεις του προσωπικού καθώς είναι φτηνότεροι και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές» επισημαίνει ο ίδιος.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: efsyn.gr