Η Ryanair, η Νο.1 αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, καλωσορίζει σήμερα, (15 Μάϊου), τα ευρήματα ενός προγράμματος έρευνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το CEPS (Centre for European Policy Studies), με θέμα τον αντίκτυπο που έχουν οι lowcost μεταφορείς στην Ευρώπη σε σχέση με την ενοποίηση και τα μοτίβα κινητικότητας.

Η αναφορά, με τίτλο ‘Αεροπορικές Εταιρίες LowCost: Φέρνοντας την ΕΕ πιο κοντά’*, χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους για να αξιολογήσει την συνεισφορά των lowcost μεταφορέων όπως η Ryanair στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία περιλαμβάνει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και των φοιτητών, το business travel και τον τουρισμό αναψυχής. Με επικέντρωση σε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία, και ατομικά case studies, η αναφορά τονίζει πως η συνδεσιμότητα των lowcost βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Η αναφορά δείχνει ότι οι LCCs παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, φέρνοντας την Ευρώπη πιο κοντά, προωθώντας την κινητικότητα και κάνοντας τις αεροπορικές μεταφορές προσιτές στο ευρύ κοινό.

Οι αεροπορικές εταιρίες low cost – με ηγέτη τη Ryanair – έχουν φέρει την επανάσταση στις αερομεταφορές για πάνω από 30 χρόνια. Με την πρόκληση του μονοπωλίου των legacy carriers στην Ευρώπη, η Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρίες lowcost έχουν συνεισφέρει πολύ περισσότερα στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω του τουρισμού και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, από ίσως κάθε άλλο οργανισμό.

Αυτό το χρόνο, η Ryanair

  • Θα μεταφέρει 138 εκ. επιβάτες σε πάνω από 1,800 διαφορετικά δρομολόγια
  • Θα εξυπηρετήσει 216 αεροδρόμια σε 37 διαφορετικές χώρες
  • Θα ενισχύσει τοπικές οικονομίες και την περιφερειακή ανάπτυξη σε περιοχές με λιγότερους επισκέπτες
  • Θα ενισχύσει 103,000 βοηθητικές θέσεις εργασίας* σε όλη την Ευρώπη
  • Θα βοηθήσει τους φοιτητές Erasmus να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα στα ταξίδια τους – πάνω από €3.3 εκ. εξοικονομήθηκαν από τον Αύγουστο 2017
  • Θα συνεχίσει να ενισχύει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και το business travel μέσω του Ryanair Flexi Plus

Καθώς η Ryanair θα συνεχίσει να προσφέρει τους χαμηλότερους ναύλους και την ευρύτερη επιλογή δρομολογίων, η αεροπορική ζήτησε από την ΕΕ να καταπολεμήσει σημαντικά ζητήματα του κλάδου – συμπεριλαμβανομένων των φόρων, τις συνεχόμενες και αδικαιολόγητες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, την έλλειψη ανταγωνισμού και τα τεχνητά εμπόδια χωρητικότητας – τα οποία συνεχίζουν να αποκλείουν την περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο.

Ανακοινώνοντας την αναφορά στις Βρυξέλλες, ο Kenny Jacobs της Ryanair δήλωσε:

Η Ryanair καλωσορίζει τα ευρήματα της αναφοράς CEPS, ο σκοπός της οποίας ήταν να καταλάβει σε ποιο βαθμό οι αεροπορικές εταιρίες lowcost έχουν συνεισφέρει και σε ποιο βαθμό μπορούν να συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όπως επιβεβαιώνεται από την αναφορά, οι χαμηλοί ναύλοι έχουν βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας και αναπτυσσόμενης αγοράς για άτομα που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ποτέ πριν. Αυτό συνδέει και ενώνει την Ευρώπη, καθώς την ίδια στιγμή δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και αυξάνει τις δαπάνες τουρισμού”

*Η αναφορά ‘Αεροπορικές Εταιρίες LowCost: Φέρνοντας την ΕΕ πιο κοντά’ είναι διαθέσιμη εδώ

** Σύμφωνα με έρευνα της ACI, κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες αντιστοιχούν σε 750 ‘παράπλευρες θέσεις εργασίας’