tovima.gr*

bccf6d6a4b10f55af01cf8c406a6bcb2Την ελληνική νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία (οικονομία διαμοιρασμού, sharing economy), που πρόκειται να εισαχθεί στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο των υπουργών ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ο συνυπολογισμός της διάστασης της ανταγωνιστικότητας, το θέμα της συνεργατικής οικονομίας και η κατάσταση της Ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία διαμοιρασμού κυρίως στον τομέα του τουρισμού, που συνιστά και τον πρώτο τομέα δραστηριοποίησης στη χώρα. Ανέφερε πως εκτιμάται ότι ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Ακόμη, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συνεισφορά της στα τουριστικά και οικονομικά μεγέθη της οικονομίας θεωρείται σημαντική και η Πολιτεία επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή της, θεσπίζοντας όμως παράλληλα σαφείς κανόνες για τη λειτουργία της, προστατεύοντας το σημαντικό για την ελληνική οικονομία τουριστικό προϊόν και εξασφαλίζοντας δημόσια έσοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Σταθάκης,  πως τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πρόκειται να εισάγουν στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τους εξής βασικούς άξονες:

  • Να καθοριστούν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.
  • Να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
  • Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, επίσης, την ανάγκη θεσμοθετημένης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την λυσιτελή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας σε αυτές τις δραστηριότητες.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr