Στα 12,4 εκ. € το ύψος της συνολικής επένδυσης

μακεδονια-παλλας

Το πρώτο πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης στην ιστορία του εμβληματικού MAKEDONIA PALACE ανακοινώθηκε μέσω συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου. Η συνολική επένδυση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 12.400.000€, καθιστώντας το έργο αυτό ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το αναβαθμισμένο MAKEDONIA PALACE στοχεύει να αποτελέσει μία ισχυρή ανταγωνιστική πρόταση για το International Travel Account με κοινό παρονομαστή, σε όλους τους νέους χώρους του, το συνδυασμό λιτής πολυτέλειας και design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό. Η ανακαίνιση του MAKEDONIAPALACE θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017,ενώ το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά έως το τέλος του 2016.

_MG_4762

_MG_3480      _MG_3337-Edit

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Managing Director του MAKEDONIAPALACE, κυρία Maria Goncharova, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μετά από έντονη προσπάθεια, καταφέραμε να φτάσουμε πλέον σε ετήσια πληρότητα άνω του 70%. Το έργο της ανακαίνισης του MAKEDONIA PALACE αποτελεί για μας την υλοποίηση ενός οράματος. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της ανακαίνισης θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017. Ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 12,4 εκατ. ευρώ». «Στόχος μας είναι το REMAKE PROJECT να μετατρέψει το MAKEDONIA PALACE σε σημείο αναφοράς στο χώρο του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, δημιουργώντας ένα πολλαπλών εμπειριών σύγχρονο ξενοδοχείο.» 

_MG_3456

Η φημισμένη αρχιτέκτονας Μαρία Κατσαρού-Βαφειάδη, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας που επιμελείται την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, επεσήμανε ότι το MAKEDONIAPALACE είναι βασικά ένα ξενοδοχείο πόλεως, το οποίο, όμως, λόγω της θέσης του στην παραλία, προσφέρεται και για διακοπές, ενώ, παράλληλα, είναι το σημαντικότερο ξενοδοχείο συνεδριακού τουρισμού στην πόλη.

«Στο εσωτερικό του κτιρίου προχωρούμε σε θεαματικές αλλαγές, που κινούνται σε δύο άξονες: τη λειτουργικότητα και την αρμονία του χώρου» επεσήμανε η κυρία Βαφειάδη και συνέχισε, λέγοντας: «Η πλέον αισθητική αλλαγή θα γίνει στον χώρο της ρεσεψιόν, η οποία μετακινείται κεντρικά στον άξονα της θάλασσας, έχοντας απευθείας οπτική επαφή με την παραλία και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Στην καινούργια ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, κυριαρχούν λιτές, αλλά και μοντέρνες γραμμές, που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Δεύτερη θεαματική αλλαγή θα είναι η μετακίνηση του μπαρ προς την παραλία, και η δημιουργία ενός νέου χώρου με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τον Λευκό Πύργο.

Όλοι οι χώροι υποδοχής και εστίασης του ξενοδοχείου έχουν, πλέον, ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, προνόμιο που δεν υπήρχε παλιότερα.

Παράλληλα, δημιουργούνται:

  • destination spa της τάξης των 450 τετραγωνικών μέτρων (στην παλιά θέση του μπαρ)
  • αναβαθμισμένη αίθουσα συνεδρίων
  • ένα ballroom της τάξης των 900 τετραγωνικών μέτρων και ένα λειτουργικό συνεδριακό κέντρο της τάξης των 2.000 τετραγωνικών μέτρων με την κατάλληλη διαχείριση χώρων πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου»

_MG_3533     _MG_3335-Edit

Η συντονίστρια του έργου, κυρία Μαρία Δέδα στάθηκε ιδιαίτερα στο βαθμό συνθετότητας του έργου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τέσσερα βασικά στοιχεία που διασφαλίζουν την επιτυχία του και δεν είναι άλλα από την ευελιξία και την τεχνογνωσία στο project management, την αξιοποίηση κορυφαίων ειδικών συμβούλων διεθνούς βεληνεκούς, τη σύμπραξη με τους καλύτερους κατασκευαστές και προμηθευτές και φυσικά την εξαιρετική συνεργασία με την ηγεσία του ξενοδοχείου.

Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου, η MarketingManager του MAKEDONIAPALACE, κυρία Άντη Παναγιωτίδου στάθηκε στο γεγονός ότι με το REMAKE το ξενοδοχείο στοχεύει να υλοποιήσει ένα καινοτόμο project για τα ξενοδοχειακά δεδομένα στην Ελλάδα, που βασικό στόχο έχει να μεταφέρει το μήνυμα της αναδημιουργίας του όχι μόνο στους πελάτες ή υποψήφιους πελάτες του αλλά και στους προμηθευτές, τους touroperators, καθώς και στο σύνολο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Η κυρία Παναγιωτίδου, επιπλέον, ενημέρωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το site
www.remakedoniapalace.com και να παρακολουθήσει διαδραστικά το έργο της ανακαίνισης βήμα-βήμα, «ρίχνοντας-δηλαδή- μια ματιά από την κλειδαρότρυπα» για τα ενδιαφέροντα δρώμενα που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει διαφορετικά.

_MG_3543

_MG_4679

REMAKE Project MAKEDONIA PALACE

Η ιστορία

To MAKEDONIA PALACE είναι το πρώτο ξενοδοχείο κατηγορίας πολυτελείας της Θεσσαλονίκης και σχεδιάστηκε εξ’ αρχής για αυτόν τον σκοπό.

Η έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας έγινε το 1966 και το 1972 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές μετατροπές και επεμβάσεις. Οι περισσότερες περιορίστηκαν σε επίπεδο τελειωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων. Η λειτουργική οργάνωση και τα αρχικά δομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κτιρίου παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ως έχουν.

Η αρχιτεκτονική του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των 70’s, το οικόπεδο είναι 14.500 τ.μ., ενώ ο καθένας από τους 8 ορόφους του ξενοδοχείου έχει εμβαδόν 1604 τ.μ.

Α’ μέρος: Η επένδυση

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 12.400.000€, καθιστώντας το έργο αυτό ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Θεσσαλονίκη.

Στρατηγικοί στόχοι της επένδυσης

Τοποθέτηση ξενοδοχείου

Ο στόχος της επένδυσης είναι να μετατρέψει το MAKEDONIAPALACEσε σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίωςστην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Οι χώροι διαμονής, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής του ξενοδοχείου θα ανακατασκευαστούν πλήρως, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών εμπειριών (multi-experiencehotel) που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του, και θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων. Το MAKEDONIAPALACE δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα του. Θα κάνει ένα REMAKE στις εγκαταστάσεις του, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες.

Απλά επεκτείνει κι άλλο το εύρος των δραστηριοτήτων του εκτός ελληνικών συνόρων, μετατρέποντάς το σε ένα πιο InternationalHotel (Παγκόσμιο Ξενοδοχείο).

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης όχι μόνο διατηρείται το σύνολο των σημερινών θέσεων εργασίας που είναι κάτι παραπάνω από 210, αλλά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 70 επιπλέον θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν τις πρόσθετες εγκαταστάσεις (Spa, εστιατόρια και μπαρ).

Εξελιγμένο πελατολόγιο

Το νέο MAKEDONIA PALACE θα είναι το πρωτοποριακό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που θα επιδιώξει ανώτερο επίπεδο και πιο εξελιγμένο πελατολόγιο. Διεθνής ταξιδιωτικός savvy με υψηλή αγοραστική δύναμη και φιλοσοφία «διάλειμμα στην πόλη» είναι ο πελάτης-στόχος.

Το MAKEDONIA PALACE, που θα απευθύνεται σε πιο ώριμους ταξιδιώτες που αναζητούν τους σύγχρονους προορισμούς σε πόλεις που προσφέρουν πολιτιστικό ενδιαφέρον, έχουν γαστρονομική κουλτούρα και νυχτερινή ζωή και απαιτούν υψηλής ποιότητας διαμονής.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Το αναβαθμισμένο ξενοδοχείο θα βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτικότερη θέση για να διεκδικήσει υψηλότερο επίπεδο πελατών τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, καταλυμάτων όσο και σε συνεδριακούς χώρους. Το νέο MAKEDONIAPALACEθα αποτελεί μια ισχυρή ανταγωνιστική πρόταση για το InternationalTravelAccount από την εγχώρια και τις Βαλκανικές αγορές, τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, τη ρωσική, τις ΗΠΑ και, φυσικά, την αναδυόμενη κινεζική και τις αγορές της Μέσης Ανατολής.Όλες αυτές οι νέες αγορές χαρακτηρίζονται από σημαντικά αυξανόμενη αγοραστική δύναμη και αποτελούν σήμερα όλο και περισσότερο σημεία ενδιαφέροντος για την Βόρεια Ελλάδα.

Το MAKEDONIAPALACE, μέσω της αναβάθμισης της συνολικότερης προσφερόμενης εμπειρίας, θα προσελκύσει νέα κοινά που έως σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λόγω των υψηλών ποιοτικών κριτηρίων τους, ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία του.

Όραμα και επόμενα βήματα

O Όμιλος Dimera από την αρχή είχε επιλέξει στρατηγικά να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού και το MAKEDONIAPALACEθα είναι ο πυρήνας αυτής της προσπάθειας. Η αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι σίγουρα ένα σημαντικό επόμενο έργο. Γραφειοκρατικά θέματα έχουν καθυστερήσει την έναρξη του. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα το έργο είναι πιο ώριμο και κατά τη διάρκεια του έτους, θα προκύψουν εξελίξεις. Επιπλέον, ο Όμιλος Dimeraερευνά πολλά επενδυτικά σχέδια και στόχους για να εισέλθουν σύντομα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Β’ μέρος: Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής του MAKEDONIA PALACE

Το REMAKE Project

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό, κυρίως των χώρων κοινού και τμηματικά των υποστηρικτικών χώρων, με βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να διατηρήσει το βασικό συνεδριακό του χαρακτήρα, αλλά με αναβάθμιση της λειτουργικής και αισθητικής οργάνωσης των χώρων του.

Στις στάθμες των δωματίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες, διατηρώντας την εσωτερική οργάνωση των δωματίων σε όλους του ορόφους, πλην του 8ου, όπου ενοποιούνται ορισμένα τυπικά δωμάτια  με στόχο την δημιουργία ενός νέου τύπου σουίτας με ανεξάρτητο χώρο καθιστικού.

Θα ανακατασκευαστούν πλήρως τα δωμάτια, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών καθηκόντων που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του και που θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.

Θα δημιουργηθούν νέα ευρύχωρα και μοντέρνα δωμάτια, περιοχές με κήπο και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις SPA. Ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για τους κατοίκους και ακόμα περισσότερα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η νέα δυναμικότητα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει 276 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών.

Αρχιτεκτονικό πρότυπο

Καθώς το MAKEDONIA PALACE αποτελεί από μόνο του ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, η ανακαίνισή του δεν βασίζεται σε κάποιο άλλο αρχιτεκτονικό πρότυπο. Η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε στον σεβασμό της αρχιτεκτονικής του και την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων που το κάνουν ξεχωριστό. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γίνονται με στόχο να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να παραβιαστούν οι στόχοι του αρχικού αρχιτέκτονα μελετητή και χωρίς την πρόθεση το κτίριο να μοιάζε σε κάτι άλλο, παρά μόνο στον εαυτό του, διατηρώντας αυτά που το κάνουν ξεχωριστό.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι κυρίως το μάρμαρο, το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί σε διαφορετικές εκδοχές τους και σε συνδυασμούς που θα ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Με στόχο την ποιότητα της κατασκευής, την αντοχή, την μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και την ασφάλεια κατά την χρήση, η τεχνολογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί είναι η πιο εξελιγμένη, πάντα προσανατολισμένη σε κτίρια ειδικού τύπου, όπως το MAKEDONIA PALACE.

Στάδια υλοποίησης του έργου

1.    Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης concept για τον προσδιορισμό του ύφους και των γενικότερων στόχων της ανακαίνισης.

2.    Ανασκόπηση μελέτης concept από την διοίκηση του Ξενοδοχείου και σχολιασμός-παρατηρήσεις.

3.    Επανυποβολή και οριστικοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης concept, με βάση τα παραπάνω σχόλια.

4.    Εκπόνηση επόμενου σταδίου αρχιτεκτονικής μελέτης και υπόλοιπων μελετών (εξοπλισμού, ΗΜ, στατικά, φωτισμού, ακουστικής χώρων, κλπ.)

5.    Εξασφάλιση σχετικών εγκρίσεων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων

6.    Προετοιμασία σχεδίων και τευχών δημοπράτησης του έργου και διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου της Κατασκευής.

7.    Εκκίνηση υλοποίησης έργου από την ανάδοχο κατασκευάστρια Εταιρεία.

8.    Ολοκλήρωση κατασκευής και παράδοση σε λειτουργία, με βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα

Το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό για την αποπεράτωση των εργασιών του από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο, όπου θα ξεκινήσει πλέον κανονικά η λειτουργία του.

Έως το τέλος του 2016το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά.

Οι βασικές αλλαγές στο νέο MAKEDONIA PALACE

Η εσωτερική διακόσμηση των χώρων θα ακολουθεί την αρχιτεκτονική οργάνωση των διαφορετικών λειτουργιών σε ζώνες, προσδιορίζοντας και ένα διαφορετικό ύφος ανά ενότητα – συνεδριακά, lobby υποδοχής, εστίαση – με στόχο να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η παράλληλη ανάπτυξη όλων των διαφορετικών πεδίων δραστηριότητας. Οι διαφορετικές, ωστόσο, διακοσμητικές απόψεις, που θα επικρατούν σε κάθε λειτουργική ενότητα, θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, αυτό της λιτής πολυτέλειας, με design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό.

Στους κοινόχρηστους χώρους

Στόχος είναι η εναρμόνιση της εσωτερικής διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων με την γενικότερη αρχιτεκτονική του κτιρίου. Τα υλικά και οι γεωμετρίες θα υπηρετούν τη λειτουργία κάθε χώρου, για την δημιουργία ενός φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος

  •          Πλήρης ανακαίνιση χώρων reception & lobby εισόδου
  •          Μερική αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των συνεδριακών χώρων, με ενίσχυση του συνεδριακού χαρακτήρα του ξενοδοχείου, αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επίπεδο της διεξαγωγής εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων.
  •          Δημιουργία ζώνης χώρων pre-function για αποκλειστική παράλληλη υποστηρικτική λειτουργία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και ανάπτυξη τους, με απρόσκοπτη λειτουργία των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου
  •          Μετάθεση του χώρου εστιατορίου και bar σε μία υψηλού αισθητικού επιπέδου ενότητα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, προσαρμοσμένες στα διεθνή standards, αλλά πάντα εστιάζοντας στις ανάγκες της πόλης της Θεσσαλονίκης.
  •          Αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου και της πισίνας και συνδυασμένη χρήση του με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου

Στα δωμάτια

Λιτές γραμμές, χρωματική ισορροπία, διαχρονικές γραμμές και γεωμετρίες, ζεστά και γήινα υλικά, θα δημιουργούν έναν καμβά χαλάρωσης και λιτής πολυτέλειας με στόχο τη δημιουργία ενός ζεστού και οικείου περιβάλλοντος με χρήση ζεστών υλικών και βασικών χρωμάτων.

Δίνεται μεγάλη σημασία στην λειτουργική αναβάθμιση, τόσο των τυπικών δωματίων, όσο και των σουιτών, με στόχο ο κάθε πελάτης να αισθάνεται μοναδικός.

Η ιδιαίτερη θέση του ξενοδοχείο, που του προσφέρει αυτή τη μοναδική επαφή με τη θάλασσα, αλλά και την πόλη, συνδυασμένη με το εκσυγχρονισμένο εσωτερικό περιβάλλον των δωματίων θα αποτελεί χώρο ξεκούρασης, ανανέωσης, αλλά και ένα πολύτιμο παρατηρητήριο της συγκλονιστικής θέας από κάθε δωμάτιο.

Οι 7 Συνεργαζόμενες εταιρείες

International Architects: MKV DESIGN

Project Management: FOCAL

Contractor: REDEX

Local Architects & Civil Engineers: METE SYSM SA

M&E Engineers: V. KONSTANTINIDES

Lighting Designers:  ELEFTHERIA DEKO & Associates

Acoustic Consultant: ACOUSTICAL ENGINEERING