της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Ανεβαίνει ο  πήχης των προβλέψεων για τον αριθμό των τουριστών που αναμένεται να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, με την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά να κάνει λόγο για πάνω 30 εκατ. ξένους επισκέπτες για το σύνολο της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων από την κρουαζιέρα, δηλαδή περίπου δύο εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σύγκριση με πέρσι.

Αν και η ίδια εξακολουθεί να αμφισβητεί τα στοιχεία που έρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση για την επισκεψιμότητα στη χώρα μας, σημειώνει πως ο αριθμός των αφίξεων οδηγεί αυτή τη χρονιά σε νέο ρεκόρ, ενώ οι κρατήσεις- αν και διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος όγκος των πακέτων από τις αγορές του εξωτερικού έχει πωληθεί- συνεχίζονται.

Φορείς από την τουριστική αγορά, ειδικά όσο προχωράμε προς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα τουριστών, επιβεβαιώνουν το ότι η σεζόν θα είναι εξαιρετική και καλύτερη από την περσινή όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ήδη η πλειονότητα των ξενοδοχείων (κυρίως όσων προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive) είναι overbooked για την περίοδο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, έχουν εξαντλήσει από το Μάιο τη διαθεσιμότητά τους.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο σκέλος των τουριστικών εισπράξεων. Στελέχη του κλάδου βλέπουν εφικτό τα έσοδα να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2015 και να επιτευχθεί ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ανέβει η μέση κατανάλωση ανά τουρίστα, η οποία πέρσι υποχώρησε αισθητά, αλλά και ο μέσος όρος παραμονής στην Ελλάδα.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr