της Στεφανίας Σούκη, newmoney.gr*

Nouveau lit 2014Στα «ψηλά» παραμένει η αγορά ξενοδοχείων στην Ελλάδα, απόρροια του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια, με τις αγοραπωλησίες ωστόσο να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών.

Η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η οποία συνεργάζεται και με τη ΒNP Paribas Real Estate καταγράφει τις τιμές πώλησης ανά δωμάτιο για επενδυτές που αναζητούν ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι ειδικά για τις υπερπολυτελείς μονάδες η τιμή ανά δωμάτιο μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 400 χιλ. ευρώ!

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αγορά για τα ξενοδοχεία στη χώρα μας παρέμεινε υψηλή το 2014, το 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ήδη από το 2013. «Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων έχουν εισέλθει στην αγορά, με νέους διεθνείς φορείς να θεσπίζουν την παρουσία τους και μεγάλους παίκτες να επεκτείνουν τις θέσεις τους», επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι τιμές αγοράς των δωματίων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 35 χιλ. ευρώ έως 65 χιλ. ευρώ για τα δευτεροβάθμια ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ τα δωμάτια των πιο «προνομιακών» 4 αστέρων ξενοδοχείων κυμαίνονται μεταξύ 65 χιλ. ευρώ και 95 χιλ. ευρώ.

Για την υψηλότερη κατηγορία, οι τιμές αγοράς των δωματίων των ξενοδοχείων 5 αστέρων, εκτιμάται, με βάση πάντα τα στοιχεία της έρευνας, ότι θα κυμανθούν από 100 χιλ. ευρώ έως 160 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου (π.χ. αν βρίσκεται κοντά σε θάλασσα, τις παροχές κ.τ.λ.). Για την κατηγορία πολυτελείας 5 αστέρων, οι αγοραίες τιμές των δωματίων εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες της κατηγορίας 5 αστέρων, και κυμαίνονται μεταξύ 200 χιλ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: newmoney.gr