του Λάμπρου Καραγεώργου, naftemporiki.gr*

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η τράπεζα ανέθεσε στη Citi τον ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο, το οποίο έχει ευνοηθεί το τελευταίο διάστημα από την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, αυξάνοντας πληρότητες, τιμές και συνεπώς έσοδα, όπως συνέβη με όλα τα ξενοδοχεία πολυτελείας της πρωτεύουσας.

Η Alpha Bank, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν δείχνει να βιάζεται και αυτό που επιζητεί είναι μία ικανοποιητική τιμή. Επισημαίνεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ορίζει ως εύλογη τιμή του ακινήτου του Hilton τα 170 εκατ. ευρώ.

hilton

Το Hilton ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή εισηγμένη στο Χ.Α., στην οποία η Alpha Bank ελέγχει το 97,27% των μετοχών. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.

Στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του ξενοδοχείου από τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κατσιματίδη, αλλά τελικά η πώληση δεν προχώρησε. Λέγεται τώρα ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds, ενώ πρόσφατα ενδιαφέρον εκδήλωσε και το επενδυτικό fund Blackstone. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ Ιονικής Ξενοδοχειακής και αλυσίδας Hilton για τη διαχείριση του ξενοδοχείου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη γενικότερη πορεία των ξενοδοχείων πολυτελείας της πρωτεύουσας φαίνεται ότι τα capital controls δεν στάθηκαν εμπόδιο για την αύξηση της πληρότητάς τους, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ξενοδοχείων Hilton, Μεγάλη Βρετανία και King George. Ειδικότερα, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,0% έναντι του 2014 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 69,4% έναντι 66,7% το 2014. Παρεμφερής ήταν η διαμόρφωση της μέσης τιμής δωματίου, όπου στα ξενοδοχεία πολυτελείας η αύξηση ανήλθε σε 4,3% έναντι του 2014, φτάνοντας τα 156,6 ευρώ έναντι 150,2 ευρώ το 2014. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 8,5% σε 108,7 ευρώ έναντι 100,2 ευρώ το 2014, ενώ τα συνολικά έσοδα δωματίων κατά 8,6%, σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα Α.Ε., η οποία ελέγχει τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

Η διοίκηση της Λάμψα αποδίδει την πολύ καλή εικόνα των ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας στο γεγονός ότι η πρωτεύουσα είχε σταθερή αυξητική τάση σε αντίθεση με την περιφέρεια όπου παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις ανάλογα με την περίοδο και τον προορισμό. Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία από κοινού με το ξενοδοχείο King George εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 11% περίπου σε σχέση με την περυσινή χρήση 2014.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: naftemporiki.gr