του Κώστας Κετσιετζή, insider.gr*

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝΣημαντικές ευκαιρίες εξακολουθεί να παρουσιάζει ο ξενοδοχειακός κλάδος, παρά τις διάφορες «τρικλοποδιές» που βάζουν στην ανάπτυξη του η υπερφορολόγηση και οι πλατφόρμες διαμοιρασμού ακινήτων όπως η Airbnb.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων, εκτιμητών και διαχειριστών επαγγελματικών ακινήτων NAI Hellas η αγορά των ξενοδοχείων στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση επέκτασης. Οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνεχίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 με την προσθήκη νέων ξενοδοχείων στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες αστεριών. Συγκεκριμένα το 2015, 44 νέα πεντάστερα, 42 νέα τετράστερα και 34 νέα τρίστερα ξενοδοχεία προστέθηκαν στο υπάρχον ξενοδοχειακό απόθεμα της χώρας. Παράλληλα 88 ξενοδοχεία δύο αστέρων και 20 ξενοδοχεία ενός αστέρα έκλεισαν.

Συνολικά το 2015 στη χώρα είχαμε 9.757 ξενοδοχεία με 406.200 δωμάτια και 784.315 κλίνες. Τα τελευταία 15 χρόνια, το ξενοδοχειακό απόθεμα της χώρας αυξήθηκε κατά 20,9% με τις κατηγορίες τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων να προηγούνται, αναβαθμίζοντας έτσι τη ποιότητα των ξενοδοχείων της χώρας. Συγκεκριμένα, από το 2000 έως το 2015, τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τέσσερις φορές και καταλαμβάνουν σήμερα μερίδιο αγοράς 4,3%, ενώ την ίδια περίοδο τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων αυξήθηκαν κατά 69,1%. Το 2015, οι τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων αποτελούν σχεδόν το 43% του συνολικού ξενοδοχειακού αποθέματος της χώρας. Σύμφωνα με την NAI Hellas, το παραπάνω δείχνει την αυξανόμενη τάση αναβάθμισης του ξενοδοχειακού αποθέματος με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ποιοτική διαμονή.AdTech Ad

Πληθαίνουν τα deals

Το 2015-2016 σημαντικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη ξενοδοχειακή αγορά. Συγκεκριμένα, είχαμε την αγορά του ξενοδοχείου Πεντελικό από ιδιώτη επενδυτή για 15 εκατ., το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 υπό τη διαχείριση της Starwood, αλλά και την αγορά του ξενοδοχείου Leto στη Μύκονο από την Asteras 2020 για 16,9 εκατ. ευρώ . Ανάμεσα στα νέα ξενοδοχεία πολυτελείας (luxury) που άνοιξαν στη χώρα το 2015 και 2016 είναι το Electra Metropolis στην Μητροπόλεως, το Coco-Mat Hotel στο Κολωνάκι και πολλά άλλα. Επιπλέον αναμένονται ενδιαφέροντα έργα στην κατηγορία ξενοδοχείων πέντε αστέρων, όπως το πρώην κτίριο του Χυτήρογλου στην Μητροπόλεως από τον όμιλο ξενοδοχείων Grecotel και το κτίριο επτά ορόφων στην γωνία της Ακαδημίας και Ομήρου από το όμιλο Yazbek.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της NAI Hellas, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στο πώς οι Ελληνικές τράπεζες θα διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που διαθέτουν, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, και παρουσιάζουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr