του Στάθη Κουσούνη, kathimerini.gr*

Απειλή για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελεί το τελευταίο πακέτο φορολογικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, καθώς προβλέπει την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρο Βασιλικό, η επιβάρυνση από το συγκεκριμένο τέλος για μία ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων ισοδυναμεί με μία αύξηση της τάξης περίπου 60% στον ΦΠΑ της διαμονής.

Σημειώνεται ότι το 2015 αυξήθηκε κατά 100% ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής –από το 6,5% στο 13%–, ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση ανέβηκε από το 13% στο 23%. Με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης η επιπλέον επιβάρυνση για μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων μπορεί να συγκριθεί με αύξηση του ΦΠΑ διαμονής σε συντελεστή που θα αγγίζει το 21%. Ο κ. Βασιλικός τονίζει ότι τα συνεχώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη θα οδηγήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε επιχειρηματικό αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, σε ανταγωνίστριες χώρες ο ΦΠΑ διαμονής βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ισχύει στο 6%, στη Μάλτα στο 7%, στην Κύπρο και στην Τουρκία στο 8%, στη Βουλγαρία στο 9%, ενώ στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%.

Οι επιπτώσεις

Ο πρόεδρος της Ενωσης τονίζει ότι οι επιβαρύνσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα είναι μόνο αυτές, καθώς τα περισσότερα από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα θα επηρεάσουν με τη σταδιακή εφαρμογή τους, μέσα στην επόμενη διετία, και τον κλάδο των ξενοδοχείων. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα επηρεάσει τον τομέα εστίασής τους.Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας στην περιφέρεια, που έχουν κλείσει από πέρυσι τα συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς και θα πρέπει να απορροφήσουν τη νέα αύξηση.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr