του Λάμπρου Καραγεώργου, naftemporiki.gr*

139471365_1468226446Σε πολύ καλό μήνα εξελίσσεται ο Αύγουστος στις πληρότητες, όχι μόνο στους προορισμούς που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στη ζήτηση, είτε από το εξωτερικό είτε το εσωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λιγότερο προβεβλημένες, κυρίως «στεριανές», κρατώντας «ζεστούς» τους ξενοδόχους. Παράλληλα φαίνεται ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να επιμένουν ελληνικά, παρά την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ που προέκυψε σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου.

Οι ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν» επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, για μία εικόνα του Αυγούστου καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου και για πολύ καλό Σεπτέμβριο.

Ψηλά και τον Σεπτέμβριο

«Ο Ιούλιος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, αλλά ο Αύγουστος μας αποζημίωσε» αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. «Δεν έμεινε άδειο ούτε δωμάτιο, οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές, κυκλοφορεί πολύς κόσμος στην περιοχή και η ζήτηση φαίνεται να παραμένει υψηλή και για τον Σεπτέμβριο» προσθέτει ο κ. Πολλάλης. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι σταδιακά αλλάζει και το «μίγμα» των τουριστών που υποδέχεται η Λακωνία, καθώς φαίνεται να αρχίζουν να υπερτερούν οι αλλοδαποί τουρίστες έναντι των Ελλήνων. Όπως εκτιμά, μία νέα πνοή στην περιοχή έδωσε και ο νέος αυτοκινητόδρομος καθώς μείωσε τις αποστάσεις με Αθήνα αλλά και με Καλαμάτα. Πάντως, ο κ. Πολλάλης επισημαίνει το γεγονός των μειωμένων καταναλώσεων είτε από Έλληνες είτε και από ξένους τουρίστες. Είναι αντιληπτή μία συγκράτηση η οποία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό, σημειώνει.

Λιγότερα τα κρεβάτια

Καλύτερες πληρότητες από πέρυσι κατέγραψαν και οι ξενοδόχοι της Εύβοιας, όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης του νησιού Μιλτιάδης Χέλμης. Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, αυτή η βελτίωση δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των τουριστών, αλλά στο γεγονός ότι τα κρεβάτια στον νομό είναι φέτος κατά 3.000 περίπου λιγότερα καθώς κάποιες μονάδες δεν άνοιξαν καθόλου. Πάντως, παρατηρήθηκε και αυξημένος αριθμός Ελλήνων επισκεπτών καθώς η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα είναι κοντά στην Εύβοια, ενώ ο κ. Χέλμης σημειώνει ιδιαίτερα και την αυξημένη παρουσία ξένων τουριστών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι προσελκύονται από τη δυνατότητα που τους παρέχει η περιοχή για εναλλακτικό τουρισμό.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: naftemporiki.gr