του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Eνεργό παραμένει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών oμίλων για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Η κινητικότητα για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων τροφοδοτείται από την καλή πορεία που διαγράφει ο αθηναϊκός τουρισμός τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, είτε με την επαναλειτουργία παλαιών μονάδων είτε με τη μετασκευή υφιστάμενων κτιρίων. Πρόκειται για πέντε κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αξιοποιηθούν ως ξενοδοχειακές μονάδες. Τα τρία κτίρια που λειτουργούσαν παλαιότερα ως ξενοδοχεία βρίσκονται επί της πλατείας Ομονοίας. Τα δύο ανήκουν σε ένα ίδρυμα και το ένα σε ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Ταυτόχρονα, προχωρημένες είναι οι διαδικασίες για τη μετασκευή κτιριακού συγκροτήματος σε ξενοδοχείο, επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, επίσης ιδιοκτησίας ασφαλιστικού ταμείου. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την εκμίσθωση ξενοδοχειακής μονάδας που δεν λειτουργεί επί της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα, προσδοκίες έχουν αναπτυχθεί για την εκ νέου λειτουργία του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια επί της οδού Σταδίου. Ο ιδιοκτήτης του, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, έχει κινήσει μια σειρά προκαταρκτικών διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει σε διακήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Το σύνολο των εργασιών και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή.

Στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη, αναμένεται να λειτουργήσει άλλη μία ξενοδοχειακή μονάδα σε κτίριο που πωλήθηκε από την ΟΤΕ Ακίνητα. Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για τη δρομολόγηση των ενεργειών προκειμένου να λειτουργήσει ακόμη ένα ξενοδοχείο επί της οδού Ερμού.

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες για την πώληση του Athens Ledra που βρίσκεται επί της οδού Συγγρού. Το 2016 επιχειρήθηκε τρεις φορές ο πλειστηριασμός της μονάδας, χωρίς όμως να προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον. Τώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξαγορά της μονάδας από ασιατική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση συμφωνίας από τη Zeus International, σε συνεργασία με την αμερικανική αλυσίδα Wyndham Group Hotel, προκειμένου να λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα. Η Zeus λειτούργησε τον περασμένο Δεκέμβριο το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr