του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

ξενοδοχείαΗ δυναμική που απέκτησε ο αθηναϊκός τουρισμός την τελευταία τριετία κινητοποίησε επενδυτικά κεφάλαια για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων 5 αστέρων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για τη μεταβολή του αρνητικού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί σε ό,τι αφορά την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό την περίοδο 2008-13 οπότε έκλεισαν 89 ξενοδοχεία χρειάστηκε να συνεργαστούν Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Aegean και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Η συνολική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Αθήνα σε ποσοστό έως 60% στην τριετία 2014-16 προκάλεσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων, το οποίο παραμένει ενεργό και για τη σεζόν του 2017. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης παίζουν οι πολλαπλές επιλογές που έχουν πλέον τα ξενοδοχεία με τις οn-line κρατήσεις μέσω των διεθνών συστημάτων για τη διάθεση ελκυστικών τιμών όποτε απαιτείται.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε πολλά ξενοδοχεία του κέντρου οι online κρατήσεις υπερβαίνουν πλέον το 50% επί του συνόλου.

Στο επενδυτικό μέτωπο το καλοκαίρι άνοιξαν 3 μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επί της οδού Μητροπόλεως σε κτιριακό συγκρότημα όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας λειτούργησε το ξενοδοχείο 5 αστέρων Electra Metropolis με δυναμικότητα 216 δωματίων.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr