της Αναστασίας Παπαιωάννου, euro2day.gr*

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝΣτα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ξενοδοχείων, ύψους 4 δισ. ευρώ, στρέφουν την προσοχή τους οι τράπεζες. Ποιες λύσεις προκρίνουν για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων. Ο ρόλος των μεγαλομετόχων. Το ενδιαφέρον από ξένα funds και επενδυτές για τα NPLs.

Βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ από συνολικό δανεισμό ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το βάρος να πέφτει, εξαιτίας του μεγέθους, στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα funds και επενδυτές καθώς οι δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου αποτελούν «χρυσή ευκαιρία».

Υπερδανεισμένοι οι ισχυροί

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 4 δισ. ευρώ προέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις εταιρείες κολοσσούς του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

«Μέρος των κόκκινων δανείων της κατηγορίας αυτής θα μεταφερθεί στην πλατφόρμα της KKR, με στόχο να ξεκινήσει το σχετικό ξεκαθάρισμα», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και περιγράφει τις συνδυαστικές κινήσεις που θα ακολουθήσει το τραπεζικό σύστημα όσον αφορά στα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου. «Πρέπει να συνεργαστούμε (σ.σ. οι τέσσερις τράπεζες) προκειμένου να κινηθούμε ενιαία», τονίζει και προσθέτει:

«Ήδη έχουμε καλέσει επιχειρηματίες, μεγαλομετόχους των εν λόγω επιχειρήσεων, με στόχο να βρούμε λύσεις».

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: euro2day.gr