του Γιώργου Αλεξάκη, reporter.gr*

Σειρά προτάσεων για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου εν όψει της έναρξης διαχείρισης των κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Αθηνών και Συντονίστρια των Τομέων Παραγωγής και Ανάπτυξης Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «”Κόκκινα” δάνεια επιχειρήσεων και ελληνικός τουρισμός» που διοργανώθηκε από Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Τουρισμού, πρότεινε μεταξύ άλλων την ομαδοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, την δημιουργία ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά και τη στήριξη των δυναμικών ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ώστε να κρατηθεί η ελληνική σφραγίδα στον ελληνικό τουριστικό προϊόν.
«Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, με σημαντικές επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν αναδιαρθρώσεις δανείων και συγχωνεύσεις με προβληματικές, “γκρίζες” επιχειρήσεις» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων απο “νεκρές” εταιρείες και εξαγορά τους από άλλες “υγιείς” εταιρίες. Όπως είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσει η ομαδοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες μπορούν και πραγματοποιούν ευνοϊκότερες συναλλαγές, καθώς και η διευκόλυνση δημιουργίας μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχείων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι χρειαζόμαστε προσέλκυση νέων κεφαλαίων, σημαντικών μεγάλων επενδύσεων, χρειαζόμαστε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες. Χρειαζόμαστε όμως ΚΑΙ τον Έλληνα ξενοδόχο. Αυτόν που έχτισε το τουριστικό μας προϊόν, που επένδυσε την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, που πάλεψε μέσα σε αντίξοες συνθήκες όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης αλλά και πιο πριν» τόνισε.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: reporter.gr