του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Συνεχίζονται και το φθινόπωρο οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Η δυναμική που διεφάνη από τον Ιούνιο και συνεχίζεται τους φθινοπωρινούς μήνες, ήταν προεξοφλημένη από την άνοιξη, οπότε οι ξενοδόχοι είχαν ολοκληρώσει με υψηλούς ρυθμούς τις πωλήσεις σημαντικού ποσοστού επί του συνόλου των τουριστικών τους πακέτων στις διεθνείς αγορές για το σύνολο της σεζόν.

Βέβαια, ο κόσμος του τουρισμού επισημαίνει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωπολιτική συγκυρία που επικρατούσε την περίοδο των προκρατήσεων και ειδικότερα στα μεγάλα προβλήματα αστάθειας που αντιμετώπιζε έως εκείνη τη στιγμή η Τουρκία.

Παράλληλα με τους κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας, ανοδικά κινήθηκε και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Αθήνα. Αυτό που προβλημάτισε την ευρύτερη τουριστική αγορά για τη φετινή σεζόν είναι η μεγάλη μείωση που παρουσίασε η κίνηση των επιβατών κρουαζιέρας.

Πάντως, μία ακόμη χρονιά η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιμηκύνει τη σεζόν στην αρχή του έτους, καθώς είχε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, που δημοσιοποιεί σήμερα η «Κ», με τα στοιχεία των αφίξεων τους πρώτους μήνες του έτους στις χώρες της Ευρώπης, και κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου, μεταξύ 25 χωρών η χώρα μας πέτυχε την 3η χειρότερη επίδοση με αύξηση των αφίξεων στο τετράμηνο μόλις κατά 3,2%. Από την άλλη, 12 χώρες κατάφεραν να πετύχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Μάλτα, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.

Για το 2018, η τουριστική αγορά προβληματίζεται από την επικείμενη στις αρχές του έτους επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr