Σε ατμομηχανή ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα και κύριος αρωγός στην επιχειρούμενη προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής σαιζόν δύναται να εξελιχθεί ο ιαματικός τουρισμός. Την ανάδειξη της δυναμικής του θερμαλισμού στον τουρισμό αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στους πολίτες ανέδειξε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος να προβάλλει τις Ιαματικές Πηγές σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στις 22 Μαρτίου. Η εκδήλωση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ_2_220316

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας επισκεπτόμενος το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, σημείωσε ότι με τις ιαματικές πηγές δύναται να εξευρεθούν σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η εκμετάλλευσή τους οφείλει να δημιουργήσει υποδομές με στόχο την προσέλκυση κοινού κάθε εισοδήματος. Βέβαια, κάποιες από τις πηγές οφείλουν να αξιοποιηθούν έτι περαιτέρω για την προσέλκυση υψηλού εισοδήματος τουριστών. Για να γίνει αυτή η αξιοποίηση, χρειάζονται διεθνείς επενδυτικοί παίκτες και είναι εύλογο ότι για την επίτευξη των παραπάνω πρέπει να αναπτυχθεί στοχευμένη πολιτική marketing.

Παράλληλα, το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Τομεάρχης τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Σερρών Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής.

Επισημαίνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις: 38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και 7 στο κράτος (ΕΤΑΔ). Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν 900.000 εισιτήρια το 2014 (το 70% κόπηκε σε δημοτικές επιχειρήσεις). Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή,  η οικονομική κρίση χτυπήσει την χώρα μας. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συγκεντρώνεται το 33,85% του συνόλου, ενώ αντίστοιχο ποσοστό συγκεντρώνει και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη 80 Ιαματικές πηγές κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης του φυσικού τους πόρου ως ιαματικού Από αυτές οι 14 πήραν ΦΕΚ (3 δημοτικές, 11 ιδιωτικές), 24 έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού και αναμένουν το ΦΕΚ και 34 περιμένουν να εξεταστεί ο φάκελος τους από την ΕΠΙΦΠ. Επίσης 8 Ιαματικές Πηγές θα καταθέσουν φάκελο μόλις δοθεί η σχετική παράταση προθεσμίας υποβολής των φακέλων, από το υπουργείο Τουρισμού.

Βραχίονας ανέλιξης του θεσμού του θερμαλισμού στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της χώρας μας. Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους – μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Ιωάννης Καραγιάννης η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της δομή είναι πλούσια σε ιαματικούς φυσικούς πόρους (μεταλλικό νερό, λάσπη, υδρατμούς). «Η τέχνη της υδροθεραπείας γεννήθηκε στην Ελλάδα 2.500 χρόνια πριν. Η υδροθεραπεία άνθισε στο Αιγαίο και αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την Αρχαιότητα, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι της χώρας μας προσέφεραν στην ανθρωπότητα τα «θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας και του σφρίγους». Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, από την Κω ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην χρήση του νερού ως θεραπευτικού μέσου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε, κατά κόρον, το νερό – πόση και εξωτερικές εφαρμογές – για την αντιμετώπιση ασθενειών κάθε είδους» προσθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου -που ταυτόχρονα διατελεί και Β’  Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ όντας δήμαρχος Λαγκαδά- συμπληρώνοντας ότι μέχρι σήμερα, πολλές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται σε ή κοντά αρχαιολογικά μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής δομής διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλικών πηγών. Φυσικές αναβλύσεις θερμού και ψυχρού μεταλλικού νερού δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, σε ορεινούς όγκους, σε ακρογιαλιές και σε πεδινές εκτάσεις, μαρτυρούν ένα πλούσιο υδάτινο ιαματικό δυναμικό σε διαφορετικά περιβάλλοντα του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

Ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι «ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει κάθε είδους υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις σε θερμαλιστικό περιβάλλον ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της ανθρώπινης υγείας. Αυτές οι μονάδες, οι οποίες επηρεάζουν το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής τους, αποτελούν το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και σχετίζονται με την τοπική ιστορία και παράδοση. Τα υδροθεραπευτήριά μας προσφέρουν όλες τις μορφές υδροθεραπείας: λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, υδροκινησιοθεραπεία, αλλά και λασποθεραπεία, κλιματοθεραπεία και θαλασσοθεραπεία. Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών ιαματικών νερών, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χημικά στοιχεία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα. Ο στόχος, του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας εδώ και 33 χρόνια είναι να φέρει στο προσκήνιο τον Τουρισμό Υγείας και να προωθήσει τον θερμαλισμό και τις εφαρμογές του».