Απόσπασμα από το Χαιρετισμό του Υπουργού Τουρισμού, κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Η χώρα έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα καλών πρακτικών. Ήδη έχουμε φτάσει ψηλά, σε συνθήκες εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Κι αυτό αποδεικνύεται από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού πάνω από 35%. Από την ενίσχυση των παγκόσμιων μεριδίων μας. Από τα τουριστικά έσοδα που αγγίζουν υψηλά επίπεδα. Από το ότι η χώρα μας παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εύθραυστη περιοχή όπως αυτή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέτουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Δεν εφησυχάζουμε. Διεκδικούμε έναν τουρισμό περισσότερο ανταγωνιστικό, περισσότερο εξωστρεφή, έναν τουρισμό πρωτοπόρο. Παλεύουμε για λύσεις  σε διαχρονικές παθογένειες.

Τα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή θα ωθήσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% άμεσα (και σε 11% από 1/1/20), η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από 13% σε 11% από 1/1/20 θα δώσουν μια νέα ώθηση στον τουριστικό τομέα. Και όλα τα άλλα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί αλλά και ανακοινώνονται όπως αυτά για τη μεσαία τάξη, θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη, συνεπώς και την τουριστική ανάπτυξη.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού. Ο συνδυασμός της ποικιλίας φυσικής ομορφιάς, του μεσογειακού κλίματος και της πλούσιας παραγωγής παραδοσιακών και μοναδικών προϊόντων με μια μεγάλη ακτογραμμή και πληθώρα νησιών καθώς και της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, επιτρέπουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως:

Ο θαλάσσιος τουρισμός με δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά τη θάλασσα. Στοχεύουμε στην καθιέρωση της Ελλάδας σε κεντρική δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγροτουρισμός με την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής.

Ο πολιτιστικός τουρισμός για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την κουλτούρα του τόπου. Αξιοποιούμε την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από την κινηματογραφική βιομηχανία, τη θεατρική παραγωγή και τον πολιτισμό εν γένει.

Ο οικοτουρισμός για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των περιβαλλοντικών πόρων.

Ο συνεδριακός τουρισμός που αποτελεί ευκαιρία για συνδυασμό επαγγελματικών υποχρεώσεων με ολιγοήμερες διακοπές.

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός για νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης.

Ο ιαματικός τουρισμός, ένα πολύ σημαντικό θεματικό τουριστικό προϊόν και αναξιοποίητο στο παρελθόν κεφάλαιο, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός που συνδυάζεται και με άλλες μορφές τουρισμού.

Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην ικανοποίηση του επισκέπτη μέσα από μια ξεχωριστή, ολοκληρωμένη και ποιοτική εμπειρία δεμένη με το τοπικό χρώμα. Είμαστε εδώ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και για να δοθούν λύσεις σε δομικά προβλήματα.

Ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, των λιμενικών υποδομών και μαρίνων περιλαμβάνεται επίσης στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό όπως και η εν γένει βελτίωση των δημόσιων υποδομών, η ενεργειακή τους επάρκεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι υπηρεσίες υγείας και άλλων καθημερινών αναγκών.

Η ανάγκη για τουρισμό ολικής ποιότητας είναι επιτακτική. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε ότι εξίσου σημαντικό με το να έρθει ο επισκέπτης είναι η επιστροφή του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια μακροχρόνια, πιο ουσιαστική και ευρύτερη φάση ανάπτυξης του τουρισμού και επιδιώκεται με τη βελτίωση και διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση των υποδομών. Ποιότητα και διαφοροποίηση σημαίνουν value for moneyγια τον επισκέπτη.