της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

“Καυτό” θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τον επιχειρηματικό κόσμο του Τουρισμού, εν αναμονή και της εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων που θα επιβληθούν στο τουριστικό πακέτο.

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέρσι τον Οκτώβριο από το 6,5% στο 13% και την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων στα νησιά, σειρά έχει τώρα η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα επηρεάσει την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, ο δεύτερος γύρος της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά, αλλά και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστεριών και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών από το 2018, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 24ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ήδη η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα συμπαρασύρει σε αυξήσεις από τις μεταφορές μέχρι την εστίαση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τιμή του τουριστικού πακέτου και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η επιβολή εξάλλου φόρου πληρότητας αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον απώλειες στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Γιατί αντιδρούν οι ξενοδόχοι; Όπως τονίζουν, οι παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, με την πτώση στον Τουρισμό που πλήττει την Τουρκία, δεν θα κρατήσει για πάντα. Με τους φόρους στην Ελλάδα να είναι υψηλοί και το τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, θεωρείται σίγουρο πως η χώρα γήγορα θα χάσει τουριστικά μερίδια, ενώ θα συνεχιστεί και η υστέρηση στις επενδύσεις. Σημειώνουν δε πως αντί να προστατευθεί ο Τουρισμός, που συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, “φορτώνεται” με νέους φόρους.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr