Σύμφωνα με τον δείκτη Hotel Price Index 2017 που συνέταξε η Hotels.com, η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το τουριστικό κοινό διαφόρων χωρών διεθνώς. Ο δείκτης επίσης διαμορφώθηκε και με κριτήριο το πόσο στοίχισε η διαμονή των χρηστών της πλατφόρμας σε ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο, και κατά πόσο άξιζε η διαμονή το αντίτιμό της.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τους Αμερικανούς τουρίστες οι οποίοι επέλεξαν επανειλημμένως την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για το 2017. Οι ίδιοι φαίνεται να πλήρωσαν περισσότερα χρήματα από προηγούμενες χρονιές, αφού η Αθήνα, που βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών, σημείωσε αύξηση 5%. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Βρετανοί, ανάμεσα στους υπόλοιπους προορισμούς που επέλεξαν, τοποθέτησαν και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι πιο “ακριβές τους επιλογές” στα ελληνικά σύνορα, ήταν η Αθήνα και η Σαντορίνη με ποσοστό αύξησης των τιμών- ανάλογο με αυτό της αύξηση των τουριστών- στο 19% και 15% αντίστοιχα. Ο επόμενος, αγγλόφωνος λαός που είχε την Ελλάδα ως επιλογή –οι Αυστραλοί- προκάλεσαν, στην πραγματικότητα, ένα ρεκόρ για τον τουρισμό, με την Μύκονο και τη Σαντορίνη να βρίσκονται στην κορυφή των αντίτιμων για διαμονή. Και οι δύο αυτοί προορισμοί σημείωσαν μια αύξηση της τάξης του 9% στην τιμή των δωματίων ανά βράδυ.

Πηγαίνοντας και πάλι μακριά, η Βραζιλία και οι τουρίστες που προέρχονται από εκεί, επέλεξαν και αυτοί ανάμεσα σε άλλες χώρες και περιοχές, την Ελλάδα ως μια μοναδική τοποθεσία αλλά και ακριβή επιλογή. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση για τα ελληνικά δεδομένα, με την Σαντορίνη να σημειώνει για το κοινό εκ Βραζιλίας αύξηση και να φτάνει τα 972 δολάρια ανά βράδυ, ακριβώς πριν την Μύκονο. Με ανάλογη καταγωγή, οι Ισπανοί δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει διακρίσεις και να μην σημειώσει αύξηση. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά πολύ το τουριστικό κοινό προερχόμενο από την Ισπανία, ενώ σημειώθηκε και ανάλογη αύξηση τιμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αθήνα με ποσοστό αύξησης τιμών το 5%, με τον μέσο όρο τιμών να κυμαίνεται κοντά στα 100 ευρώ την βραδιά, κάτι που άξιζε για τα δεδομένα των Ισπανών.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Φινλανδία ήταν και αυτή μια από τις χώρες που κέρδισαν μια αύξηση στις τιμές. Οι Φινλανδοί φαίνεται ότι έπρεπε να πληρώσουν στην Αθήνα αυξημένες τιμές κατά 22%, κάτι που πραγματικά αποτελεί τη μεγαλύτερη, συγκριτικά, αύξηση τιμών. Οι Γάλλοι επίσης αντιμετώπισαν μια μικρότερη συγκριτικά αύξηση των τιμών, που έφτασε στο ποσοστό του 7% για την Αθήνα, ενώ η Σαντορίνη βρίσκεται στην κορυφή με το υψηλότερο αντίτιμο ανά διανυκτέρευση. Τέλος, γαλλόφωνοι και οι τελευταίοι, οι Καναδοί φαίνεται να πλήρωσαν κι αυτοί με τη σειρά τους το κάτι παραπάνω, με τα ποσοστά να αυξάνονται ανάλογα με αυτά της τουριστών. Ειδικότερα, ο προορισμός της Σαντορίνης έφτασε την ψηλότερη τιμή για το Καναδικό τουριστικό κοινό, με 266 δολάρια τη διανυκτέρευση, δηλαδή αύξηση της τάξης του 10%.