του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Aνάμεσα στις 10 φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις για μια ταξιδιωτική απόδραση το Σαββατοκύριακο κατατάσσει την Αθήνα το Βαρόμετρο των Βρετανικών Ταχυδρομείων για το κόστος διακοπών σε δημοφιλείς αστικούς προορισμούς.

Το ετήσιο ταξιδιωτικό Βαρόμετρο παρουσιάζει το κόστος διακοπών σε 36 ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές σε 12 ίδια προϊόντα και υπηρεσίες. Η Αθήνα, με βάση την κατάταξη που λαμβάνει στη σχετική λίστα, αναδεικνύεται ως ένας ανταγωνιστικός προορισμός της Ευρώπης για city break (τουρισμός πόλεων). Επίσης, ιδιαίτερα θετικά σχολιάζεται η σχέση τιμής και ποιότητας σε ό,τι αφορά τη διαμονή και την εστίαση. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, το κόστος διακοπών για μια σύντομη ταξιδιωτική απόδραση στην Αθήνα, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για αεροπορικά εισιτήρια, φθάνει τα 210,40 ευρώ. Το τουριστικό «καλάθι», το οποίο διαμορφώνει την παραπάνω ταξιδιωτική δαπάνη για τους επισκέπτες στην Αθήνα, περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι καφέ (2,1 ευρώ), μία μπίρα (3,7 ευρώ), μία Coca-Cola ή μία Pepsi-Cola (2,1 ευρώ), ένα ποτήρι κρασί (4,4 ευρώ), ένα γεύμα για δύο άτομα που συνοδεύεται από ένα μπουκάλι χύμα κρασί (42,8 ευρώ), δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο τουριστικού καταλύματος (88 ευρώ), μία 48ωρη κάρτα για ελεύθερες μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (8,8 ευρώ), μία περιήγηση με ανοικτού τύπου λεωφορείο στην πόλη (17,5 ευρώ), μία επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο (19,5 ευρώ), μία επίσκεψη στο καλύτερο μουσείο (4,9 ευρώ), μία επίσκεψη στον καλύτερο χώρο τέχνης (4,9 ευρώ) και μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο (11,7 ευρώ).

Στη λίστα με τις 10 φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται κατά σειρά η Πάφος, η Βίλνιους, η Ρίγα, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, η Κρακοβία, η Λισσαβώνα, η Πράγα, η Αθήνα και η Πάλμα.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr