του Ηλία Μπέλλου, kathimerini.gr*

Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 7%-9% σε σχέση με πέρυσι κινούνται οι κρατήσεις των μεγάλων Γερμανών tour operators τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά η Τουρκία τρέχει πολύ πιο γρήγορα, αναφέρουν στην «Κ» κορυφαίοι παράγοντες του γερμανικού τουρισμού. Πόσο; Με 100%! Εχει διπλασιάσει δηλαδή τους Γερμανούς επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, καθώς η κατά 20% υποτίμηση της λίρας και η ανάκαμψη, από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε περιέλθει ο τουρισμός της μετά το πραξικόπημα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των προηγούμενων ετών, βοήθησαν.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα όμως είναι να διαψεύδονται οι προσδοκίες εκείνων των ξενοδόχων που επέλεξαν πέρυσι, αλλά και νωρίτερα φέτος, να σταματήσουν τις κρατήσεις προς τους πράκτορες ποντάροντας σε πωλήσεις σε πολύ υψηλότερες τιμές καθώς θα προχωρούσε η σεζόν. Αλλά η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος «σκόνταψε» στη μεγάλη επιστροφή της γειτονικής χώρας. Εξέλιξη, για την οποία είχαν προειδοποιήσει σύσσωμα τα θεσμικά όργανα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων ήδη από πέρυσι και προτού καν η πολιτεία προσθέσει και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις όπως το τέλος διαμονής.

Οδηγούνται έτσι τώρα οι Ελληνες ξενοδόχοι σε μειώσεις των τιμών προκειμένου να καλύψουν τα κενά δωμάτια που είχαν διαφυλάξει με στόχο υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν πως «πολλές από αυτές τις μειώσεις γίνονται από τα αυξημένα επίπεδα στα οποία τις είχαν ανεβάσει, πάντοτε με την εσφαλμένη όπως αποδεικνύεται προσδοκία πως η εισροή τουριστών είναι ανεξάντλητη και η αγοραστική τους δύναμη ισχυρότατη».

Η ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας, της οποίας το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 20% από την αρχή του έτους και κατά 30% από πέρυσι το καλοκαίρι, δεν έχει επηρεάσει την τιμολογιακή ισχύ των Eλλήνων ξενοδόχων έναντι των Γερμανών μόνον, αλλά και έναντι άλλων αγορών, προεξάρχουσας της Ρωσίας, όπου επίσης η διολίσθηση του ρουβλίου καθιστά σχεδόν απαγορευτικές τις διακοπές στη Ζώνη του Ευρώ για ένα μεγάλο ποσοστό Pώσων ταξιδιωτών.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr