του Κώστα Ντελέζου, tanea.gr*

Κοντά στο ένα εκατομμύριο αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Oleg Safonov, μιλώντας στο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ.Safonov, η Ελλάδα έγινε ηγέτης των κρατήσεων στη ρωσική αγορά το Μάιο, ενώ υπενθύμισε ότι το 2013 η χώρα μας είχε το μέγιστο αριθμό Ρώσων τουριστών με 1,2 εκατ. αφίξεις, για να ακολουθήσει μια πτωτική τάση το 2014-2015. Φαίνεται, όμως, ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη. Ο ίδιος “έχει τη πεποίθηση” ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης, στους πολύχρονους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας στους τομείς της θρησκείας, ιστορίας κλπ, υπογραμμίζοντας: «Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα, τους αρέσει να ταξιδεύουν εδώ. Τους αρέσουν οι διακοπές στην παραλία, στον ήλιο, όμως υπάρχουν περιθώρια για διεύρυνση των ταξιδιωτικών τους επιλογών και σε άλλους προορισμούς».

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στάθηκε στα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από τη ρωσική αγορά, «ως αποτέλεσμα -όπως είπε- της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής  και της ενδυνάμωσης των διμερών τουριστικών σχέσεων». Στόχος, τόνισε η υπουργός, είναι η Ελλάδα να καταστεί ο  πρώτος και πιο δημοφιλής  επαναλαμβανόμενος προορισμός για τους Ρώσους τα επόμενα χρόνια.

Οι ξενοδόχοι
Στο μεταξύ, σε «θολό τοπίο» κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας είναι πλέον υποτονικός, ενώ ασφυκτική είναι και η πίεση προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν και την παραοικονομία των ιδιωτικών μισθώσεων.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tanea.gr