της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Από τη μία πλευρά η εκρηκτική άνοδος στον αριθμό των ξένων τουριστών που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο την Αθήνα στο ταξιδιωτικό τους πακέτο, από την άλλη πλευρά οι δελεαστικές τιμές πολλών ξενοδοχειακών ακινήτων, απόρροια των υψηλών δανειακών τους υποχρεώσεων… ένα “μείγμα” που έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τόσο από υφιστάμενους παίχτες της αγοράς όσο και από νέους – εντός και εκτός Ελλάδας.

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να κλείνει με ακόμα ένα ρεκόρ στις αφίξεις (μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 εκατ. τουρίστες) και τα έσοδα να είναι ενισχυμένα σε σύγκριση με πέρσι (λίγο πάνω από τα 14 δισ. ευρώ), η επενδυτική κινητικότητα, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, γίνεται όλο και πιο έντονη. Παράλληλα, κορυφαία ξενοδοχειακά brands χτενίζουν την αγορά αναζητώντας συμφωνίες για franchise και για διαχείριση αθηναϊκών ξενοδοχείων, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή η αγορά αναμένει αναμένει την κατάληξη δύο μεγάλων deals στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για την πώληση του ιστορικού King George και για τον διαγωνισμό για την ενοικίαση του εννιαώροφου κτιρίου επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν το King’s Palace, το οποίο προορίζεται για ξενοδοχειακή χρήση.

Αντίστροφη μέτρηση για το King George

Με μεγάλο ενδιαφέρον φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς παρακολουθούν τις εξελίξεις για το King George. Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου, τον οποίο “τρέχει” η Eurobank, κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τον λόγο έχει τώρα η Λάμψα Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη (ιδιοκτήτριας του γειτονικού ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία”), η οποία έχει μισθώσει το ακίνητο και –όπως προβλέπεται από τη συμφωνία μίσθωσης– διατηρεί το δικαίωμα τελικής άρνησης επί της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, με τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουνίου, και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από πέντε τουλάχιστον επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σε περίπτωση που ο όμιλος Λασκαρίδη καταβάλει το ίδιο αντίτιμο με την υψηλότερη προσφορά και το ιστορικό ακίνητο περάσει στα χέρια του, οι ισορροπίες αλλάζουν, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου. Και αυτό γιατί η Λάμψα Α.Ε. προηγείται στον διαγωνισμό για την ενοικίαση του κτιρίου όπου λειτουργούσε το King’s Palace, το οποίο ανήκει στο αλληλοβοηθητικό ταμείο πρόνοιας πρώην εργαζομένων ΑΤΕ. Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τετράστερου ξενοδοχείου, με μακροχρόνια ενοικίαση. Το κλείσιμο της συμφωνίας δείχνει να είναι κοντά και εφόσον ο όμιλος αποκτήσει και τρίτη μονάδα στην πλατεία Συντάγματος –μετά τη Μεγάλη Βρετανία και το King George– αναδεικνύεται στον πλέον ισχυρό παίχτη στο κέντρο της Αθήνας. Στον διαγωνισμό η Λάμψα είχε προσφέρει ετήσιο μίσθωμα 960 χιλ. ευρώ για 30 χρόνια και πρόσθετο τίμημα 25% για κύκλο εργασιών άνω των 8,5 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις πολλών αστέρων

Κίνηση-ματ στην αγορά των ξενοδοχείων στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε η άφιξη της Four Seasons, που, όπως ανακοινώθηκε, αναλαμβάνει τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, με την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την άνοιξη του 2018. Η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού έχει ξεκινήσει, με τον ξενοδοχειακό όμιλο να προσβλέπει στην ανάδειξη της αίγλης του συγκροτήματος και στην επανατοποθέτησή του ως επιλογή-ορόσημο στην “αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, την ανακαίνιση του AstirBeach, την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής.

Mε την επωνυμία “Hyatt Regency” αναμένεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να επαναλειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά το ξενοδοχείο “Athens Ledra” επί της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο κατά τον πλειστηριασμό του Ιουνίου πέρασε στην αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines έναντι 33 εκατ. ευρώ. Τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη. Ο όμιλος Hyatt φέρεται να σχεδίαζε εδώ και καιρό την είσοδό του στην τουριστική αγορά της Αθήνας, που συνοδεύτηκε από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό σχήμα των νέων ιδιοκτητών Hines και Henderson Park.

Στην παρούσα φάση αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση ανακαίνισης (η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται τον Νοέμβριο), κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο μένει κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την αποχώρηση της Marriott από τη διαχείριση τον Νοέμβριο του 2013, οπότε η μονάδα πέρασε στη διαχείριση της ΑΣΤΥ Α.Ε. και μετονομάστηκε σε Athens Ledra Hotel. Στα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού ανάπτυξης ακινήτων Hines, με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 96,5 δισ. δολάρια και παρουσία σε 20 χώρες, είναι οι διαδικασίες ανακαίνισης να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού και στο city break (τουρισμός πόλεων).

Στην “αττική Ριβιέρα” επικεντρώνονται τη χρονιά που έρχεται και οι Αμερικανοί του ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham. Η συμφωνία αφορά δύο ξενοδοχεία στην Αττική, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραυρώνα και το Αquamarina στο Μάτι, τα οποία θα φέρουν τα δύο ξενοδοχειακά σήματα του ομίλου της Wyndham: Ramada Plaza Attica Riviera και Wyndham Garden Attica Riviera αντίστοιχα. Η επένδυση προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr