του Γιώργου Νούλη, eleftheria.gr*

Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας αλλά και όλων των συλλόγων που εμπλέκονται επαγγελματικά με τον κλάδο στον νομό, πυροδοτούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και την επιβολή ενιαίου τέλους 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Θεωρώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις διαμορφώνουν ένα δυσμενές πλαίσιο για τις επιχειρήσεις τους, με συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, απειλούν ευθέως πως αν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις «θα καλέσουν τα μέλη τους να παραδώσουν τις άδειές τους και να ενταχθούν στα ειδικά προνόμια της «βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων” ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επιχειρηματίες του κλάδου σε μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προχθές στο Κόκκινο Νερό, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επερχόμενες εξελίξεις, επισήμαναν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και εξέτασαν το ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά σε καθεστώς αστικών μισθώσεων, να μετατραπούν σε χώρους βραχυχρόνιας διαμονής (τύπου Airbnb) για να αποφύγουν… σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων!

Στη συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων Επαγγελματιών Κάτω Ολύμπου, Κόκκινου Νερού, Βελίκας και Μεσαγγάλων, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις και έκριναν σκόπιμο να κινηθούν νομικά σε πρώτη φάση και παράλληλα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και συνεννόηση με τους κατά τόπους συλλόγους για το συντονισμό των ενεργειών τους.

“Εδώ και μήνες έχουμε επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα απέναντι σε μια κατάφωρη αδικία, σε μια ανισότητα, σε μία αμφίβολη, νέα πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση.

“Παρά τις οχλήσεις μας, την κατάθεση προτάσεων και τη διεκδίκηση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ασκεί ουσιαστικό και ποιοτικό έλεγχο της αγοράς των αστικών μισθώσεων, σήμερα όλοι βρισκόμαστε σε μια γκρίζα πραγματικότητα που μας ωθεί στην παρανομία” σχολιάζει στην “Ε” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Ευσταθίου. Και αν μεν στο ν. Λάρισας ο θεσμός των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων βρίσκεται για την ώρα υπό “εκκόλαψη”, ωστόσο σταδιακά με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, θα φέρει μεγάλες ανατροπές.

Θυμίζουμε πως η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (τύπου Airbnb)  ορίζει πως για το εισόδημα που αποκτάται από την 1-1-2017 από φυσικά πρόσωπα, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα…

“Εν ολίγοις, όπως σημειώνει ο κ. Ευσταθίου, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να «βαπτίζουν» τις ιδιοκτησίες τους «τουριστικά καταλύματα» και τους εαυτούς τους «τουριστικούς επιχειρηματίες», εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πρόβλεψη για θεσμοθέτηση, έστω απλοποιημένης άδειας λειτουργίας για τις συγκεκριμένες «επιχειρήσεις» και φορολόγηση αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων”.

Και αυτό γιατί η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάνε από 15%, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων φορολογούνται με συντελεστή 29%.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: eleftheria.gr