Στη μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2019 και 2022 βάσει των στοιχείων ιδιοκτησίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της ΥΠΑ.

Τα αεροδρόμια στα οποία αναφέρονται τα στοιχεία είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος και Αλεξανδρούπολη.

Τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περιλαμβάνουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Τα συνολικά στοιχεία, διαφέρουν από αυτά που δημοσιεύουμε στα μηνιαία στατιστικά δελτία λόγω του ότι: α) αναλύονται δεδομένα περισσότερων αεροδρομίων (σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονται στα μηνιαία δελτία), β) τα στοιχεία υπόκεινται σε αναθεώρηση και γ) τα στοιχεία του Δ.Α.Α. της παρούσας μελέτης αφορούν στο σύνολο των επιβατών ενώ στα στατιστικά δελτία αφορούν μόνο στους κατοίκους άλλων χωρών.

Στα κύρια σημεία της μελέτης συγκαταλέγονται τα εξής:

Ο συνολικός αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2022 έφθασε τα 23,7 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση -1,2%/-288 χιλ. σε σχέση με το 2019 όπου είχαν καταγραφεί 23,9 εκατ. επιβάτες.

Τop αγορές

 • Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού ανέβηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου με 4,5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση +11,0% ή +443 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη.
 • Στη δεύτερη θέση υποχώρησε η Γερμανία το 2022 με 4,3 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +254 χιλ./+6,3%.
 • Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α: Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και Κύπρος.
 • Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Πολωνία.
 • Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2022.
 • Ειδικότερα, Αθήνα 32%, Ηράκλειο 14%, Ρόδος 11%, Θεσσαλονίκη 8% και Κέρκυρα 7%.

Κύριες Μεταβολές

 • Γενικότερα η γερμανόφωνη αγορά εμφάνισε ποσοστιαίες αυξήσεις: Ελβετία +13,2%, Αυστρία +11,4% και Γερμανία +6,3%.
 • Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η αγορά των ΗΠΑ κατά +56,4%. Η μεγάλη αυτή αύξηση, που δεν απεικονίζεται στα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων, προφανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των απευθείας πτήσεων από ΗΠΑ προς ΔΑΑ που απορρόφησαν επιβάτες που προηγουμένως ερχόντουσαν στην Ελλάδα με connecting πτήσεις μέσω άλλων αεροδρομίων.
 • Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με +300 χιλ./+56,6%.

Κίνηση ανά μήνα

 • Ο Ιούλιος αποτέλεσε τον μήνα αιχμής των αεροπορικών αφίξεων, έναντι του Αυγούστου στα έτη της πανδημίας. Τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν 4,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 18,7% του συνόλου του 2022
 • Συνολικά, ενώ τους θερινούς μήνες και το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου παρατηρήθηκε αύξηση αφίξεων, τους υπόλοιπους μήνες σημειώθηκε μείωση.