Το έργο και οι δράσεις του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) αναδείχθηκαν ως το καλύτερο «Περιβαλλοντικό Έργο», στην τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 που έγινε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Για την «Μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», το ΝΕΟ επιβραβεύθηκε από τον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος. Εδώ και 11 χρόνια, τα βραβεία συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η επιβράβευση για το έργο που επιτελεί το ΝΕΟ, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης των δράσεών του, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών τον περασμένο Μάιο. Το ΝΕΟ, το οποίο λειτουργεί από το 2010 στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, αποτελεί πρότυπο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. Η ανανέωση της συνεργασίας των τριών εταίρων -του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε.- για 5 επιπλέον έτη, επιβεβαιώνει τη δέσμευση των τριών μερών στο σκοπό της έρευνας υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται στο ΝΕΟ. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει πως η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να εργαστούν από κοινού πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.