Εκτιμάται ότι η Ελλάδα προσέλκυσε 31,3 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες το 2019, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018.

Οι εν λόγω τουρίστες δαπάνησαν το ποσό των 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, αύξηση κατά 12% y-o-y. Η μέση δαπάνη ανά άφιξη αυξήθηκε από 521 ευρώ το 2018 σε 564 ευρώ το 2019. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ήταν, μεταξύ του πλήθους τουριστών, οι κύριοι συντελεστές της αύξησης αυτής.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι ορισμένοι υψηλόμισθοι τουρίστες έχουν αντικαταστήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τους χαμηλόμισθους. Αυτό καταδεικνύεται, κυρίως, από τη σημαντική αύξηση των Αμερικανών. Μέρος της αύξησης της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας μπορεί να αποδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά και στους υψηλόμισθους Αυστραλούς και Καναδούς. Επιπλέον, η κίνηση από την Ασία και ιδιαίτερα από την Κίνα συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης δωματίων στην Αθήνα, το 2019, και στη συνολική αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Επίσης, οι δαπάνες ανά άφιξη Ρώσων και Βρετανών τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2019.

Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσαν διψήφια αύξηση σε κάθε μήνα του τελευταίου τριμήνου του 2019. Παρά την αύξηση της ζήτησης, οι επιδόσεις των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 2019 ήταν υπό πίεση. Εκτός από τον Αύγουστο, όλοι οι άλλοι μήνες παρουσίασαν φθίνουσα “πληρότητα”.

Σε αντίθεση με την Αθήνα, το τέταρτο τρίμηνο του 2019 για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης ήταν επιτυχές αφού σημείωσε αύξηση του RevPAR κατά 11% y-o-y. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά ο τομέας των 4 αστέρων συνέβαλε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η προσφορά στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αυξηθεί την προσεχή περίοδο, καθώς πολλά μικρά και μεγάλα έργα βρίσκονται υπό κατασκευή ή ανακαίνιση.

Πηγή: GBR HOSPITALITY NEWSLETTER 2019 Q4