του Ηλία Μπέλλου, kathimerini.gr*

Απώλεια φορολογικών εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων, αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία και δημιουργία «γκρίζας», αν όχι «μαύρης», αγοράς στα ενοικιαζόμενα δωμάτια συντηρεί, ή ακόμα και προκαλεί, το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω Internet. Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτελεί η ραγδαία αύξηση των μισθώσεων μέσω sites και ειδικά της Airbnb, αλλά και η ανεπαρκής και πρακτικά ανεφάρμοστη απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει τάξη.

Ετσι στη χώρα υπάρχει πια ο επίσημος ξενοδοχειακός κλάδος, του οποίου η φορολόγηση διαρκώς κλιμακώνεται, μέσω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, του επερχόμενου τέλους διανυκτέρευσης, αλλά και των γενικότερων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, και ο «γκρίζος» κλάδος της «οικονομίας του διαμοιρασμού» που, προς το παρόν, φοροδιαφεύγει.

Υπολογίζεται ότι για κάθε 100 κρεβάτια ξενοδοχείων που διατίθενται στην Αθήνα υπάρχουν άλλα 70 που προσφέρονται μέσω της «γκρίζας» αγοράς του Διαδικτύου. Ανάλογα μεγέθη διαμορφώνονται και στην υπόλοιπη χώρα. Αλλά τα κρεβάτια της «γκρίζας» αγοράς παραμένουν εκτός στοιχειώδους εποπτείας και, εν πολλοίς, εκτός φορολογικής βάσης. Η Grant Thornton υπολόγισε προ ενάμισι έτους πως το μέγεθος της αγοράς αυτής στην Ελλάδα προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένη την ραγδαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί (το Κουκάκι αναδείχθηκε η 6η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Airbnb παγκοσμίως) τα μεγέθη αυτά εκτιμάται από την αγορά πως τείνουν να υπερδιπλασιαστούν, ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο περί τα 195 εκατ. ευρώ για το πρώτο 1,5 δισ. τζίρου, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, και 400 εκατ., εφόσον πράγματι έχει σημειωθεί τέτοια καλπάζουσα ανάπτυξη. Ανεπίσημες εκτιμήσεις μιλούν πάντως για έως και 100.000 ακίνητα που προσφέρονται πλέον για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην «γκρίζα» αγορά του Διαδικτύου έναντι 50.000 το 2015.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr