haniotika-nea.gr*

Ένα νέο φιλόδοξο τουριστικό και εμπορικό έργο (project) που σχεδιάστηκε από Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια υλοποίησης για χαμηλούς φόρους αεροδρομίου ειδικά τους χειμερινούς μήνες, παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος  Χανίων Μιχάλης Βλαχάκη.

Αναλυτικά όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Χανίων:

“Το εγχείρημα αφορά τη συνεργασία πολλών τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, το project στοχεύει σε συνταξιούχους τουρίστες, κυρίως Γερμανούς, οι οποίοι θα μένουν σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων για μία εβδομάδα, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου με πολύ οικονομικά πακέτα, θα συμμετέχουν σε εκδρομές σε όλη την Κρήτη, ενώ θα μεταφέρονται τρεις φορές την εβδομάδα σε συγκεκριμένα εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο για να ψωνίζουν δερμάτινα είδη, χαλιά, υφαντά και κοσμήματα. Ήδη οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ανάλογο πρόγραμμα λειτουργεί πολύ επιτυχημένα εδώ και χρόνια σε άλλους προορισμούς, όπως την Κύπρο και το Ντουμπάι με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν το πρόγραμμα επιτύχει, ο αριθμός των τουριστών που θα έρχεται σε δεύτερη φάση θα διπλασιαστεί και το σχέδιο θα επεκταθεί ώστε μετά τους Γερμανούς να ακολουθήσουν Σκανδιναβοί, Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι (πηγή: Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου Κρήτης, φύλλο 19/5/17)”.

Τι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητηθούν στη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού προκειμένου να συμμετέχουν στο Project;

1) Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.
2) Τουριστικά γραφεία που διαθέτουν ξεναγούς, οδηγούς και πούλμαν για τις μετακινήσεις των γερμανών επισκεπτών.
3) Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκίνητων.
4) Καταστήματα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο με αντικείμενο πώλησης: δερμάτινα είδη, χαλιά, υφαντά και κοσμήματα.
5) Βιοτεχνίες, μεταποιητικές μονάδες και εργοστάσια που παρασκευάζουν, συσκευάζουν ή εμφιαλώνουν κρητικά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, όπως μέλι, λάδι, κρασί, τσικουδιά, βότανα, και μιας και αναφερόμαστε σε γερμανούς τουρίστες, Κρητική μπύρα (Χάρμα, Ρεθυμνιακή).
6)Επιχειρήσεις επισιτισμού, όπως εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία .
7)Εταιρείες Personal Guide για φυσιολατρικές διαδρομές, μονοπάτια, φαράγγια, υγροβιότοπους, καταφύγια σε χιονισμένα βουνά, παραλίμνιες και παραποτάμιες διαδρομές, σπηλαιολογικές εξερευνήσεις κτλ.
8) Εταιρείες ξεναγών για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικά μουσεία και ιστορικά μνημεία.
9) Ασφαλιστικές εταιρείες που θα καλύψουν την ενδεχόμενη ιατρική και νοσηλευτική δαπάνη που θα προκύψει.
Τι προϋποθέσεις πρέπει να διασφαλιστούν σε επίπεδο τοπικών φορέων και υπηρεσιών;
1) Πτήσεις charter, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το ελάχιστο κόστος εισιτηρίων και τον ελάχιστο χρόνο ταξιδιού.
2) Αεροδρόμια σε πλήρη λειτουργία έτσι ώστε να παρέχουμε το σύνολο των υπηρεσιών: καταστήματα αφορολογήτων, καταστήματα πρόχειρου γεύματος κτλ.
3) Εύρυθμη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, βελτίωση υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πχ σύστημα ξενάγησης στη γερμανική γλώσσα.
4)Λειτουργία σημαντικών τουριστικών υποδομών, όπως: Προξενικών αρχών, Γραφείο ΕΟΤ, Info Point Δήμου κτλ.
5) Βελτίωση οδικού δικτύου.
7) Σχέδιο παροχής α’βάθμιας και β’βάθμιας δημόσιας φροντίδας υγείας.
8) Διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων για την Κρητική διατροφή, τα έθιμα, την παράδοση, τους χορούς και τη μουσική.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι βασικοί παράγοντες επιλογής κάθε επιχείρησης που θα συμμετείχε στο έργο για να εξασφαλιστεί συνολικά και με το βέλτιστο τρόπο η επιτυχία του εγχειρήματος;

1) Ξενοδοχεία: Μέσω κατάταξης σε αστέρια, επιλογή των ξενοδοχείων 4 και 5 αστεριών, με προτεραιότητα επιλογής αυτών που βρίσκονται στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο λόγω της συχνής μετακίνησης των τουριστών, (τρεις φορές τη εβδομάδα θα μεταφέρονται στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου και Ρεθύμνου). Οικονομικές τιμές στο πακέτο φιλοξενίας, καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας από το προσωπικό, καταστήματα εντός του ξενοδοχείου, όπως κομμωτήρια, χρυσοχοΐα, υποκατάστημα τραπεζών, ATM, υποδομές φιλοξενίας για την χειμερινή περίοδο, πχ εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, spa.
2) Τουριστικά γραφεία: Οικονομικές τιμές, σύγχρονα και ασφαλή πούλμαν, οδηγούς που μιλούν την γερμανική γλώσσα και ξεναγούς για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
3) Εστιατόρια: Παραδοσιακή κουζίνα, οικονομικές τιμές, δυνατότητα ταυτόχρονης εστίασης μεγάλου αριθμού επισκεπτών σε θερμαινόμενες αίθουσες και σύγχρονα συστήματα πληρωμής POS.
4) Τοπικές βιοτεχνίες, μεταποιητικές μονάδες, εργοστάσια: Δυνατότητα ξενάγησης στην γερμανική γλώσσα των επισκεπτών, αίθουσες γευσιγνωσίας και πωλητήρια.
5) Εμπορικά καταστήματα: Αντικείμενο πώλησης δερμάτινα είδη, χαλιά, υφαντά, κοσμήματα, οικονομικές τιμές, δυνατότητα εξυπηρέτησης ταυτόχρονα μεγάλου αριθμού επισκεπτών, εξυπηρέτηση από προσωπικό στη γερμανική γλώσσα, και σύγχρονα συστήματα πληρωμής POS.
6) Εταιρείες Personal Guide: Προσωπικό με γνώση της γερμανικής γλώσσας, εκπαιδευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών, μιας και οι συνταξιούχοι τουρίστες θα μετέχουν σε πεζοπορίες.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: haniotika-nea.gr