Ύστερα από τις τροποποιήσεις για τις πλαστικές σακούλες και τις αποφάσεις για τα πλαστικά καλαμάκια, έρχονται πλέον τα νέα χάρτινα καλαμάκια από πεπιεσμένο χαρτί.

Σταδιακά, φαίνεται να αποσύρονται τα κλασικά καλαμάκια ακόμα και από την Αθήνα, ενώ τη θέση τους παίρνουν τα χάρτινα καλαμάκια από πεπιεσμένο χαρτί, τα οποία ανακυκλώσιμα και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Μάλιστα, όσο παράλογο κι αν ακούγεται το υλικό κατασκευής τους, τα συγκεκριμένα καλαμάκια είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν στην υγρασία του ποτού ή του καφές για πολλή ώρα.

Ακόμη, η πρώτη σημαντική ενέργεια πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Σίκινο, το οποίο, πλέον, αποτελεί το πρώτο νησί το οποίο ανταλλάσσει τα συμβατικά καλαμάκια με τα βιοδιασπώμενα. Μια ομάδα εθελοντών προσπαθεί να απομακρύνει τα πλαστικά καλαμάκια, τόσο από εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, όσο και από τα σπίτια. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται “Sea Change” και τελεί υπό την Αιγίδα του ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ακόμη 9 νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Αμοργός, η Ανάφη, οι Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσσα, Δονούσα), η Σέριφος, η Κίμωλος και η Φολέγανδρος.

Τα πλαστικά απόβλητα, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να λύσουμε. Χάρη σε αυτές τις αποφάσεις τίθενται οι βάσεις για ένα καλύτερο κόσμο, ένα πιο υγιές περιβάλλον αλλά και μια πιο υγιής ζωή για τον καθένα ξεχωριστά. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πάρει ζεστά το θέμα και αντικαθιστούν τη χρήση των πλαστικών τόσο στα καλαμάκια, τις σακούλες και στα ποτήρια μιας χρήσης.

[Δείτε εδώ: Σταδιακή κατάργηση για τα πλαστικά καλαμάκια]

Source :