Αναστάτωση επικρατεί στους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων που απασχόλησαν προσωπικό κατά το 2018, αφού καλούνται να πληρώσουν αναδρομικάπροσαύξηση 50% για όλη τη μισθοδοσία του 2018. Επίσης καλούνται να καταβάλλουν επιδόματα: γάμου – τέκνων – σπουδών – ανθυγιεινό κλπ, που μπορεί να φτάσουν άλλο ένα 50% επιπλέον.

Ανησυχούν και διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, καθώς οι λογιστές τους ενημερώνουν ότι εξαιτίας της υπ’ αριθ. ΤΡΙΜ.6/2018 Διαιτητικής Απόφασης, πρέπει να πληρώσουν ξαφνικά απίστευτες επιβαρύνσεις!

Τι ισχύει:

Ενημερώνουμε τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων, που είναι μέλη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων», ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της από 14/9/2018 υπ’ αριθ. ΤΡΙΜ.6/2018 Διαιτητικής Απόφασης «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα» (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΣΕΤΚΕ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό), η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις – μέλη της ΣΕΤΚΕ να επιβαρυνθούν αναδρομικά για όλο το 2018 με ποσά που μπορεί να φτάσουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Τα μέλη της “Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων” δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, καθώς η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων” δεν είναι εγγεγραμμένη ούτε στη ΣΕΤΚΕ, ούτε στο ΣΕΤΕ και άρα δεν δεσμεύονται τα μέλη της με καμία σύμβαση που τα Σωματεία αυτά υπογράφουν.

Οι επιχειρήσεις-μέλη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων» μπορούν ελεύθερα να καταρτίζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το Νόμο 4046/2012 και την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και την ερμηνευτική εγκύκλιο 4601/304/12-3-2012. Με ατομική σύμβαση εργασίας, ο μισθός είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμος και δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό όμως (για 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαία) δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 586,08 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και κάτω των 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Επίσης δεν δεσμεύονται ούτε για καταβολή επιδομάτων (γάμου, τέκνων, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχιακής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας κλπ), ούτε από δεσμευτικούς όρους (επαναπρόσληψης, απαγόρευσης απόλυσης, ιδιαίτερης αποζημίωσης).

Αντιθέτως όλες οι παραπάνω επιβαρύνσεις και δεσμεύσεις ισχύουν, για επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων, που είναι μέλη στη ΣΕΤΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να ρωτήσουν για το θέμα, εκτός φυσικά από το λογιστή τους, το Σύλλογό τους και τη τοπική υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας.

Παράδειγμα:

Παραθέτουμε ενδεικτική περίπτωση επιχειρηματία που έθεσε το παρακάτω ερώτημα: «Τον Απρίλη του 2018 προσέλαβα υπάλληλο 23 ετών, για 6μηνη απασχόληση ως ρεσεψιονιστ. Οι όροι αμοιβής καθορίστηκαν τότε σύμφωνα με την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή στα 511 € μεικτά μηνιαίως. Στα τέλη Σεπτέμβρη 2018 όμως, ενημερώθηκα ότι υπογράφτηκε μια ΣΣΕ που ίσως με υποχρεώσει να καταβάλλω αναδρομικά που υπερβαίνουν το 50% σε όλους τους μισθούς, τις εργοδοτικές εισφορές, τα δώρα καθώς και επιπλέον διάφορα επιδόματα. Παρακαλώ ενημερώστε με, τι ισχύει.»

Απάντηση: Σύμφωνα και με την από 14/9/2018 Διαιτητική απόφαση τριμ.6/2018, σωστά ακολουθήσατε την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, δεδομένου ότι οι συλλογικές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα δεν ρυθμίζονται από την από 27.3.2018 ΣΣΕ «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας». Αυτή αφορά μόνο τα Ξενοδοχεία.

Α περίπτωση: Αν εσείς ως νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης σας, είστε εγγεγραμμένο μέλος σε Σωματείο που ανήκει στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε)», τότε πράγματι υποχρεούστε να καταβάλλετε αναδρομικά για όλο το 2018 τις διαφορές που προκύπτουν από το μεικτό μηνιαίο μισθό (731€ αντί 511€), τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, τα αυξημένα δώρα και επιπλέον τυχόν διάφορα επιδόματα που προβλέπει η Διαιτητική απόφαση τριμ.6/2018, όπως:

  • Επίδομα οικογενειακών βαρών: ποσοστό 10% σε όλους τους έγγαμους και διαζευγμένους εργαζόμενους, καθώς και στις ανύπαντρες μητέρες.
  • Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης: ποσοστό 5% – 15%
  • Επίδομα εποχιακής απασχόλησης: ποσοστό 10%.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: πχ: σε  Καθαριστές & Καμαριέρες

          επίσης ισχύουν:

    • δεσμευτικοί όροι επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολουμένων
    • ιδιαίτερες προϋποθέσεις απολύσεως εποχιακά απασχολουμένων
    • ιδιαίτερες αποζημιώσεις σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης

Β περίπτωση: Αν δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος σε Σωματείο που ανήκει στη ΣΕΤΚΕ, τότε όλα παραμένουν όπως τα έχετε συμφωνήσει και δεν έχετε καμία επιβάρυνση.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα βρουν στο www.fede.gr και στο https://www.facebook.com/Greek.Tourist.Accommodation.Federation, όπου μπορούν να θέσουν και ερωτήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Δ.Α. 6/2018 για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικό καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα)

Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΕΕ -Μετενέργεια – Ισχύς και λήξη Συλλογικών συμβάσεων