της Αναστασίας Παπαϊωάννου, euro2day.gr*

Το πρώτο πακέτο κόκκινων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα, πανσιόν και εταιρείες ενοικίασης δωματίων ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2019. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η τράπεζα έχει ήδη «πακετάρει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεκάδων επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 200-230 εκατ ευρώ.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 5 χρόνια και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. «Το 90% ασχολείται με τον χειμερινό τουρισμό και το υπόλοιπο 10% αφορά παραθεριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης.Το συγκεκριμένο πακέτο, η σύνθεση του οποίου είναι σχεδόν έτοιμη, αναμένεται να βγει προς πώληση εντός του πρώτου 3μήνου του 2019, καθώς η τράπεζα επιδιώκει να ολοκληρώσει προηγουμένως την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων, με την επωνυμία «Nemo».

Μέσω αναπτυξιακού

Τα κόκκινα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με εταιρείες όπως καταλύματα, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια στη μεγάλη εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και η σύσταση και λειτουργία των εν λόγω εταιρειών στηρίχθηκε στους αναπτυξιακούς νόμους, χωρίς σοβαρό business plan και πραγματική ανταποδοτικότητα.

Συνολικά, οι εταιρείες αυτές χρωστούν στο τραπεζικό σύστημα 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, ήρθε η ώρα να «φύγουν από τα χαρτοφυλάκια καθώς δεν διαφαίνεται καμία προοπτική αποπληρωμής, κυρίως όσα από αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ: euro2day.gr