του Γιώργου Αλεξάκη, reporter.gr*

Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση πλαισίου φορολόγησης κι ελέγχου της οικονομίας διαμοιρασμού γίνεται και στην Ελλάδα από το 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στο τέλος του 2017, αντιμέτωποι με πρόστιμα 5.000 ευρώ θα βρεθούν όσοι μισθώνουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Πάντως, το Μητρώο ανοίγει αρχές του 2018, ωστόσο υπάρχει υποχρέωση δήλωσης και των εσόδων χρήσης 2017 στη φορολογική δήλωση του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, αν δεν δώσει η Airbnb στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές για όσους ενοικιάζουν οικίες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι εστίες φοροδιαφυγής.

Σε ανακοίνωσή της, όμως η εταιρεία το Νοέμβριο επισήμανε  ότι, «οι οικοδεσπότες στην Airbnb, θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Σημειώνεται, δε,  ότι πολλοί που μισθώνουν σπίτια δεν δηλώνουν στο taxisnet όπως έχουν υποχρέωση τις μισθώσεις αυτές κι έτσι μόνο με επιτόπιους ελέγχους μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Και αυτό την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb το 2016 φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μέσω Airbnb 770.000 τουρίστες.

Μάλιστα, με την τελευταία μελέτη που διεξήγε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και δημοσίευσε το Σεπτέμβριο, ο τζίρος της οικονομίας του διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής, αναμένεται φέτος να αγγίξει το 1,71 δισ. ευρώ. Η ίδια έρευνα που διεξήγαγε η Grant Thorton αναφέρει ότι οι παράπλευρες απώλειες από το φαινόμενο του sharing economy ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 350 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί παράγοντες μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο μέγεθος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, γιατί είναι μια δραστηριότητα που αποτελεί διεθνή τάση και τώρα βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξής της στην Ελλάδα.

Στα κίνητρα διόγκωσης της τάσης αυτής θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι λόγω της κινητικότητας με την οικονομία διαμοιρασμού έχει πάρει ανάσα η αγορά ακινήτων, δημιουργείται εισόδημα σε πολλά κοινωνικά στρώματα λόγω του υψηλού δείκτη ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, ενώ καταγράφονται έσοδα για ιδιοκτήτες που αποπληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε ο ΕΝΦΙΑ με εισπραξιμότητα υψηλή που φτάνει το 76% είναι «στυλοβάτης» του συστήματος δημοσίων εσόδων.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: reporter.gr