Το Παρίσι κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Airbnb επειδή δεν κατάφερε να αφαιρέσει τις διαφημίσεις από άτομα τα οποία δεν έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητά τους στον κρατικό μηχανισμό.

Η γαλλική Πρωτεύουσα ασκεί, επίσης, αγωγή εναντίον και του μικρότερου γερμανικού ιστοτόπου Wimdu, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ενώ η ακρόαση στο Παρίσι πρόκειται να γίνει στις 12 Ιουνίου.

Ο αντιδήμαρχος Ian Brossat δήλωσε ότι η θηλιά σφίγγει, ενώ η Airbnb χαρακτήρισε αυτήν την απόφαση απογοητευτική.

Η νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τα επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα στο Παρίσι είναι κάπως περίπλοκες, προκαλούν σύγχυση και είναι περισσότερο κατάλληλη για τους επαγγελματίες παρά για μεμονωμένα άτομα και το Airbnb είπε ότι υπήρχε προθυμία από την πλευρά του για συνεργασία με τις αρχές της πόλης, ώστε να αναπτυχθούν πιο απλοί και σαφείς κανόνες κατάλληλοι για όλους.

Οι Παρισινές αρχές, όπως και αυτές άλλων πόλεων ανά τον κόσμο,έχουν θέσει περισσότερους περιορισμούς στην Airbnb, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με καταγγελίες από ξενοδόχους αφού οι κάτοικοι πιστεύουν ότι τα ενοίκια διακοπών τροφοδοτούν μια συνεχή κερδοσκοπία μέσω των ακινήτων.

Το Νοέμβριο του 2017, το Παρίσι καθόρισε ακριβώς τον αριθμό των ημερών που ένα άτομο μπορεί να ενοικιάσει το σπίτι του μέσω του θεσμού Airbnb στις 120 μέρες το χρόνο.

Από το Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών υποχρεώθηκαν να εμφανίζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό στις διαφημίσεις των ακινήτων τους ώστε να μπορεί να υπάρξει έλεγχος.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συντάσσει  νομοσχέδιο για το πρόστιμο που θα κληθεί η Airbnb να πληρώσει για την προώθηση διαφημίσεων για τέτοια ακίνητα. Συγκεκριμένα, φαίνεται να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ την ημέρα και ακόμη 5.000 ευρώ την ημέρα για τυχόν νέες καταχωρήσεις ακινήτων στο σύστημα ενοικίασης Airbnb.

Ωστόσο, η Airbnb και η Wimdu “δεν έχουν καταργήσει αυτές τις λίστες, δήλωσε ο Brossat, προσθέτοντας ότι “η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 85% των διαφημίσεων παραβίαζε τη νομοθεσία”.

“Στην πραγματικότητα, η Airbnb παραβιάζει το νόμο”, δήλωσε ο Brossat, προσθέτοντας ότι στον ιστότοπο έχουν σταλεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις. “ Είναι απίστευτο ότι αυτή η εταιρεία είναι σε θέση να σπάσει όλους του κανόνες”.

Η Airbnb κάλεσε το Παρίσι να ακολουθήσει την καθοδήγηση άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για να αποφασίσει πώς να ρυθμίσει τα ενοίκια της.

Το Βερολίνο είχε προηγουμένως ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα ρύθμισης του χώρου στην Ευρώπη, αλλά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επέτρεπε στους κατοίκους να ενοικιάσουν το κύριο σπίτι τους χωρίς περιορισμούς.

“Ενθαρρύνουμε το Παρίσι να ακολουθήσει την πορεία άλλων πόλεων άλλων πόλεων όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, με τους οποίους έχουμε δουλέψει αποτελεσματικά σε μέτρα κοινής λογικής για την προώθηση υπεύθυνων ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων”, ανέφερε η Airbnb.

Το Παρίσι είναι η τρίτη πόλη που επισκέφθηκε παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη της Mastercard, και μια από τις κορυφαίες αγορές της Airbnb με περίπου 65.000 κατοικίες, που δεν είναι πολύ λιγότερες από τα 80.000 δωμάτια ξενοδοχείων που προσφέρονται στην πρωτεύουσα.

Μάλιστα, από τις λίστες του Airbnb με τα ακίνητα του Παρισιού μόνο οι 11.000 καταχωρήσεις είναι νόμιμες και δηλωμένες στις αρχές, ή πιο απλά το 1/5 μόνο του συνόλου. Εάν, λοιπόν, ο δήμος κερδίσει τη δίκη στις 12 Ιουνίου, τα δύο τρίτα των σπιτιών που προσφέρονται στην Airbnb, θα αποσυρθούν από την πλατφόρμα!