Με μια δυναμική επιστολή, την οποία προσυπογράφουν 85 ξενοδοχεία του νησιού, μεταξύ των οποίων και μεγάλα, γνωστά και εμβληματικά, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, επικοινωνεί με τα μέλη της και τους τουριστικούς πράκτορες, επιχειρώντας να θέσει τους κανόνες των πληρωμών που θα ακολουθηθούν το 2021, τόσο λόγω των προβλημάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για να αποφευχθούν φαινόμενα Thomas Cook.

Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΞΡ Μανώλης Μαρκόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μηνέττος, υπογραμμίζεται ότι “…Εταιρίες κολοσσοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεωκοπίας, χωρίς να ευθύνονται, πόσο δε μάλλον μικρομεσαίες εταιρίες της χώρας μας που την τελευταία δεκαετία της κρίσης πάλευαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους”. Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής των ξενοδοχείων από τα πρακτορεία, η ηγεσία της ΕΞΡ συστήνει στα μέλη της εξόφληση με ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 30 ημερών από την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ των πελατών (με ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ κάλυψη του 25% του εκτιμώμενου τζίρου από την ετήσια συνεργασία, μέσω προσυμφωνημένης προκαταβολής (που δεν θα έχει recovery rate πάνω από 50%) ή προπληρωμών EBD.

Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής προτείνουμε στα μέλη μας και μη, να προσέξουν ιδιαίτερα το θέμα των πιστώσεων εφαρμόζοντας κάποιους από τους παρακάτω προτεινόμενους τρόπους είσπραξης: 

Πιστώσεις σε Τουριστικούς Οργανισμούς που πωλούν ΠΑΚΕΤΑ (Flight + Hotel): • Είσπραξη με VCC (Virtual Credit Card) της οποιαδήποτε κράτησης με την δυνατότητα είσπραξης ή κατά την ΑΦΙΞΗ ή κατά την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του πελάτη.

• Εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την VCC, προπληρωμή ΠΡΙΝ την άφιξη ή το αργότερο πριν την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του πελάτη.

• Για Τουριστικούς Οργανισμούς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, εξόφληση με ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 30 ημερών από την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ των πελατών (με ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ κάλυψη του 25% του εκτιμώμενου τζίρου από την ετήσια συνεργασία, μέσω προσυμφωνημένης προκαταβολής (που δεν θα έχει recovery rate πάνω από 50%) ή προπληρωμών EBD.

Πιστώσεις σε Τουριστικούς Οργανισμούς που πωλούν Δωμάτια ΜΟΝΟ (Hotel Room Only): • Είσπραξη πριν την ΑΦΙΞΗ με VCC (Virtual Credit Card) της οποιαδήποτε κράτησης.

• Εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την VCC, κατάθεση στον εταιρικό λογαριασμό μας 2 – 7 ημέρες πριν την ΑΦΙΞΗ.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός ο κίνδυνος και το ύψος που μπορεί να φτάσει το υπόλοιπο ενός συνεργάτη σας παρουσιάζουμε το παρακάτω παράδειγμα: Σε μια υποθετική συνεργασία ανερχόμενη στο ποσό των 1εκ Ευρώ με το 50% των κρατήσεων την περίοδο των EBD και με προπληρωμή 25% στο EBD και πίστωση 60ημερών, με δεδομένη την μεγαλύτερη ροή κρατήσεων για το διάστημα Ιούνιος-Σεπτέμβριος και την συνηθισμένη διαβάθμιση στις τιμές ανά περίοδο, τότε το υπόλοιπο του συνεργάτη σε εσάς:  στις αρχές Αυγούστου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 400.000!!! και θα σας οφείλει πλέον περίπου το 75% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασιών, και  στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 500.000 !!! και θα σας οφείλει πλέον το 60% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασι ών.  στις αρχές Οκτωβρίου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 450.000-500.000!!! και θα σας οφείλει πλέον το 45-50% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασιών, με ότι συνεπάγεται πλέον αυτή η δημιουργηθείσα κατάσταση.

Είναι δεδομένο ότι όλοι οι συνάδελφοι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το δίλημμα «Ή δέχεστε την πίστωση που έχει αποφασιστεί, ή δεν θα προωθήσουμε το ξενοδοχείο σας προς πώληση». Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το προϊόν που πουλά ένας τουριστικός οργανισμός, είναι το δικό μας και για να είναι επικερδής μια συνεργασία, θα πρέπει και τα δύο μέρη να ικανοποιούνται από αυτή. Κάθε μονομερής ενέργεια από την πλευρά των τουριστικών οργανισμών μας βρίσκει αντίθετους. Η παγκόσμια τουριστική αγορά προσφέρει πλέον τεράστιες δυνατότητες, με νέες τεχνολογίες, νέες αγορές, νέες αεροπορικές συνδέσεις, νέους τρόπους διάθεσης, προώθησης και πώλησης των καταλυμάτων μας. Η επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων μας καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών μας αποτελεί την βάση για μία υγιή οικονομική σχέση με τους συνεργάτες μας.