του Παπαδάκη Χριστόφορου, neakriti.gr*

Όλα είναι πλέον έτοιμα για την πρώτη και τη δεύτερη κατεδάφιση σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας

Μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, θα προχωρήσουν ανά την Ελλάδα οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με τη δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο. Αυτό έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη σχετική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρένας Κλαμπατσέα, του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠ.ΕΝ., Δημήτρη Δερματά, του προέδρου του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου, και των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης της διαδικασίας. Κατά προτεραιότητα, θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στη συγκέντρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, πολεοδομίες, δασαρχεία), στην ιεράρχηση και στην κατηγοριοποίηση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων, προκειμένου να προβεί στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα τις κατεδαφίσεις σε καθαρές περιπτώσεις αυθαιρέτων, σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δάση, καταπάτηση αιγιαλού και ρέματα. Στην Αττική οι κατεδαφίσεις έχουν εντατικοποιηθεί και, πλέον, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για την υπόλοιπη Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Στην Κρήτη όλα είναι έτοιμα

Όπως πάντα, έτσι και ετούτη τη φορά, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, μας άνοιξε τα χαρτιά της, ξεκαθαρίζοντας πως όλα είναι πλέον έτοιμα για την πρώτη και τη δεύτερη κατεδάφιση σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας. Μάλιστα, από τα 10 πρώτα πρωτόκολλα που είναι οριστικά και αμετάκλητα, καθώς οι υποθέσεις τους έχουν φτάσει και έχουν κριθεί μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τουλάχιστον τα μισά αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και στο σύνολό τους σε επίπεδο νομού Λασιθίου.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: neakriti.gr