Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, απέστειλε στον Πρωθυπουργό προτάσεις στήριξης του Τουρισμού, με κοινοποίηση στους αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές Δωδεκανήσου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου & Πρόεδρο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου – Δήμαρχο Ρόδου.

Απόσπασμα από την επιστολή:

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και μόνο γενναίες ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα για τον κλάδο. Δεν είναι μόνο σημαντικό να υπάρχει βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την ασφαλή επανεκκίνηση του κλάδου, αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Η Δωδεκάνησος το έτος 2019 αντιπροσώπευε το 17% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλης της χώρας με 3,6 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών, (πήγη : SETE). Επίσης στις 31/07/2019, από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ αντιπροσώπευε το 19% του ισοζυγίου νέων θέσεων εργασίας όλης της χώρας. (Έτος 2019: Ισοζύγιο θέσεων εργασίας Δωδεκανήσου 53.973, Ισοζύγιο θέσεων εργασίας Επικράτειας 281.775)

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της διαμονής σε υπό-κατώτατο ποσοστό είναι το σπουδαιότερο μέτρο τόνωσης του ξενοδοχειακού κλάδου. Κανένα ημίμετρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει την συσταλτική αυτή δημοσιονομική πολιτική που μειώνει την ανταγωνιστικότητα σε έναν ταχεία αναπτυσσόμενο εξαγωγικό κλάδο.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε την ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να απασχολούν τον μέγιστο δυνατό αριθμό εργαζομένων. Το ασφαλιστικό κόστος εκτοξεύει το κόστος προσωπικού σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Το όφελος για τον τουρισμό και την οικονομία θα είναι διπλό καθώς όχι μόνο θα μειωθεί η ανεργία αλλά και θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κατηγοριοποιούμε τα θέματα ως εξής:

Φορολογία

Άμεση μείωση ΦΠΑ διαμονής & εστίασης στα επίπεδα  των ανταγωνιστικών προορισμών – χωρών. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι πιθανότατα και αυτές οι χώρες θα προχωρήσουν σε μείωση ΦΠΑ αντίστοιχα.

Άμεση και μόνιμη επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα. Τόνωση νησιωτικότητας.

Μείωση τελών αεροδρομίου, επανεξέταση δασμών και επανεξέταση φόρου διανυκτέρευσης. Η θέση της ΕΞΡ είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ο φόρος διανυκτέρευσης είναι να μετατραπεί σε ανταποδοτικό φόρο για τα Δωδεκάνησα.

Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020

Κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας

Επιδότηση μέρος μισθού για το μεταβατικό στάδιο όπου οι επιχειρήσεις, τις πρώτες εβδομάδες, θα κληθούν να λειτουργήσουν με χαμηλές πληρότητες.

100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών έως τουλάχιστον 31/12/20 για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν το 2020.

Οριζόντια μείωση εργοδοτικών εισφορών για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Πάγιο αίτημα του κλάδου και απαραίτητο για την μακροχρόνια διατήρησης της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ρευστότητα

Ταχεία χρηματοδότηση κίνησης από τον τραπεζικό τομέα με ταυτόχρονη λύση για επιταγές πέρα από τον Ιούνιο. Τα δάνεια θα πρέπει να είναι χαμηλότοκα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και ύψος έως 40% του κύκλου εργασιών 2019 ή το διπλάσιο της μισθοδοσίας. Επίσης, μόλις υπάρξει υγειονομική εξέλιξη, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να χρηματοδοτήσουν την κανονική αποπληρωμή των επιταγών.

Εξασφάλιση χαμηλότοκων δάνειων για επενδυτική δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα, 18 μήνες περίοδος χάριτος και επέκταση ωριμάνσεων.  Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση την επόμενη μέρα όχι μόνο να διατηρηθούν ζωντανές αλλά και να επιστρέψουν στην επενδυτική τους δραστηριότητα.

Επιμήκυνση των δόσεων των χρεολυσίων έως 30/6/21 και επέκταση της 100% επιδότησης τόκων έως αυτή τη περίοδο. Η κρίση ρευστότητας θα συνεχιστεί και πιθανόν να μεγιστοποιηθεί στο Q4. Ο κίνδυνος για μπαράζ πτωχεύσεων πρακτορείων οδηγεί κάποιους επιχειρηματίες να προτιμούν κλειστά καταλύματα.

Ταξιδιωτικές Διευκολύνσεις

Ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επανεκκίνησης του τουρισμού. Για παράδειγμα αναθεώρηση προγραμμάτων και διαδικασιών βίζα με χώρες εκτός σένγκεν (e-Visa) ή νομοθεσίες για πιο ευέλικτα slotrules.

Νομικό πλαίσιο για ασφάλειες αστικής ευθύνης. Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα προστατεύεται ο ξενοδόχος σε περιπτώσεις που υπάρξουν κρούσματα σε μονάδες. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο αστικής ευθύνης.

Η Ρόδος έχει κάθε δυνατότητα (καιρικές συνθήκες, αξιοθέατα, Ξενοδοχειακές υποδομές) επέκτασης της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο. Άλλωστε για δεκαετίες η σαιζόν ήταν Φεβρουάριος – Νοέμβριος!! Για να επεκταθεί από εφέτος η τουριστική περίοδος με όσα θετικά μπορεί να συνεπάγεται είναι αναγκαία:

Πακέτο Μέτρων για έπεκταση Τουριστικής Περιόδου

–          Επιδότηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών.

–          Έκπτωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

–          Δωρεάν είσοδος στους επισκέπτες του Νοεμβρίου σε ΟΛΑ τα αξιοθέατα.

–          Κατάργηση τελών αεροδρομίου.