Η Jamie Biesiada στο travelweekly.com αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με έρευνα, που έγινε σε 125 μέλη -του προγράμματος Virtuoso Active and Specialty Travel (VAST)-, τα ταξίδια περιπέτειας παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2016 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 95% των πρακτόρων έχει καταγράψει αύξηση στις πωλήσεις ταξιδιών περιπέτειας το περασμένο έτος και προβλέπει αύξηση μέσα στην ερχόμενη τριετία.

motorbike

Αίτια αύξησης των ταξιδιών περιπέτειας

Αρκετοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της δημοτικότητας των ταξιδιών περιπέτειας, όπως αναφέρθηκε από τους ερωτηθέντες, είναι η ανάγκη των σύγχρονων ταξιδιωτών να επικοινωνήσουν με τη φύση, να ζήσουν εμπειρίες ζωής, να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους και να βελτιώσουν την υγεία τους, με το να είναι πιο ενεργητικοί.

Δημογραφικά στοιχεία των ταξιδιωτών

Η πλειοψηφία των ταξιδιών περιπέτειας (41%) έγινε από ταξιδιώτες μεταξύ 50 και 65 ετών, ενώ στη δεύτερη θέση (24%) βρίσκονται οι ταξιδιώτες 35 έως 50 ετών. Ακολουθούν οι ταξιδιώτες (21%) που είναι πάνω από 65 χρονών και έπονται οι οικογένειες, οι ομάδες φίλων και οι μοναχικοί ταξιδιώτες.

Δραστηριότητες

Οι κύριες δραστηριότητες αυτών των ταξιδιών είναι η πεζοπορία / trekking, και ακολουθεί  η ποδηλασία, το καγιάκ, η κρουαζιέρα με μικρό πλοίο, το φαγητό και το κρασί, το σαφάρι με άγρια ζώα, το περπάτημα, η φωτογραφία, οι καταδύσεις, καθώς και οι τέχνες και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Προορισμοί

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τα ταξίδια περιπέτειας είναι η Ισλανδία, τα Γκαλαπάγκος/ Εκουαδόρ, η Κόστα Ρίκα και η Χιλή/ Παταγονία, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Κούβα, η Ανταρκτική, ο Αρκτικός/ Β. Πόλος, η Ν. Αφρική και η Αυστραλία.