Δεν υπάρχει ξενοδόχος, τουριστικός πράκτορας ή πάροχος υπαίθριων δραστηριοτήτων που δεν θέλει πελάτες με μεγάλη αγοραστική δύναμη, αλλά και που να σέβονται τον προορισμό, να ενδιαφέρονται για τα αξιοθέατα και να στηρίζουν την τοπική οικονομία.

Αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου, πιστεύουν ότι η στροφή σε ένα πιο  “luxury” μοντέλο τουρισμού, μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη σε έναν τουριστικό προορισμό.

Η πλειοψηφία των πελατών τουρισμού πολυτελείας όμως, που γενικά προτιμούν τα 5άστερα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, μπορεί να ξοδεύουν περισσότερο, αλλά δεν ασχολούνται τόσο με την παράδοση, τον πολιτισμό ή τη φύση (μην ξεχνάμε ότι 90% από τις ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα είναι 2, 3 ή 4 αστέρων).

Από την άλλη πλευρά, και οι πελάτες του φθηνού μαζικού τουρισμού δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον πολιτισμό και τη φύση, που αποτελούν τα δυνατά σημεία ενός τουριστικού προορισμού. Όσον αφορά τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, δυστυχώς σπάνια προσφέρουν κάτι σε έναν τουριστικό προορισμό.

Το κλειδί λοιπόν είναι ένα πιο ποιοτικό και αειφόρο μοντέλο τουρισμού που απευθύνεται στους συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες, οι οποίοι ψάχνουν βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες. Η προσέλκυση τέτοιων πελατών απαιτεί την εφαρμογή μιας στρατηγικής αειφόρου τουρισμού στην τουριστική επιχείρηση, μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες μάρκετινγκ. Αυτό γίνεται ακολουθώντας τις αρχές των βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων των Ενωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Συμβούλιου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC).

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσει το ξενοδοχείο ένα σύστημα αειφόρου διατήρησης, που θα παρακολουθεί– και θα βελτιώσει – την κατανάλωση ρεύματος, νερού, καυσίμων και άλλες δέκτες όπως την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα αειφορίας, τη στήριξη τοπικών προϊόντων και τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα (ηλιακή ενέργεια, λαμπτήρες LED, ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, περιβαλλοντικές δράσεις, κλπ.). Ακολουθεί έρευνα για τεχνολογίες, προϊόντα και λύσεις που στη πορεία θα πρέπει να ενταχθούν στην επιχείρηση, από οικολογικές μπογιές και περιοριστές νερού μέχρι ηλεκτρονικές κλειδαριές και apps που συμβάλλουν στη μείωση πώρων.

Επιπλέον, ο αειφόρος τουρισμός, ειδικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προσελκύσει ταξιδιώτες που νοιάζονται για το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, οι οποίοι θα ενισχύσουν περισσότερο την οικονομία σε σχέση με έναν επισκέπτη μαζικού τουρισμού.

Tέλος, μόλις εφαρμόσει η ξενοδοχειακή μονάδα τις πρώτες πρακτικές βιωσιμότητας θα πρέπει να τις επικοινωνήσει μέσω πλατφόρμες σαν τη booking.com και TripAdvisor, αλλά και να αναρτήσει τις πρακτικές στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Θα πρέπει η επιχείρηση να επικοινωνήσει της σχετικές αειφόρες πρακτικές με όλα να ενδιαφερόμενα μέλη (πελάτες, τουριστικά γραφεία, προμηθευτές, υπάλληλοι, κλπ.). Κάθε βήμα μπορεί επίσης να τροφοδοτεί τα κανάλια social media που αναδεικνύουν την καινούρια φιλοσοφία του καταλύματος.

Όταν όλες οι πρακτικές είναι στη θέση τους, συνιστάται η επιχείρηση να αποκτήσει μια πράσινη πιστοποίηση σαν το Green Key και να μπει σε σχετικά δίκτυα σαν την Ecotourism-Greece (Medventure EΠΕ). Η τελευταία διοργανώνει το Go Green! Sustainable Tourism Training στον αειφόρο τουρισμό και στα Ελληνικά, και εξηγεί όλα τα βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν.

Αυτή η στροφή προς τον αειφόρο τουρισμό ανταποκρίνεται στης ανάγκες των ταξιδιωτών που αναζητούν πιο πράσινες διακοπές και πιο πράσινη διαμονή. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να φέρει πιο συνειδητοποιουμένους πελάτες πιο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πιο πολύ, βάση ερευνών της booking.com. Χωρίς καμία αμφιβολία, το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα θα είναι πράσινο, και θα ευνοεί περισσότερα τους ξενοδόχους που μπαίνουν νωρίς στο κύμα της αειφορίας ή του Sustainability.

Iyad Kayali

Εκπαιδευτής και σύμβουλος αειφόρου τουρισμού,

Medventure ΕΠΕ