Σύμφωνα με τη Norma Jarman στο blog.signatureworldwide.com (business and training solutions), τα ξενοδοχεία πρέπει να συνηθίσουν την παρουσία των OTA (Online ταξιδιωτικοί πράκτορες) καθώς δεν πρόκειται να φύγουν. Μέχρι πρόσφατα, ο πελάτης προκειμένου να κλείσει ένα δωμάτιο, έπρεπε να καλέσει το ξενοδοχείο ή να χρησιμοποιήσει ένα παραδοσιακό ταξιδιωτικό πράκτορα. Πλέον, όμως, το διαδίκτυο, τα smartphones και οι εφαρμογές έχουν καταστήσει δυνατό για τον οποιονδήποτε να οργανώσει τις διακοπές του.

Το Online Πρακτορεία Ταξιδίων (ΟΤΑ) κάνουν τη διαδικασία κρατήσεων πολύ εύκολη, προσφέροντας όλα όσα θέλει ο πελάτης, από αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικίαση αυτοκινήτων, πακέτα διακοπών, αξιοθέατα, μέχρι και κρατήσεις σε εστιατόρια. Αναμφίβολα, οι ΟΤΑ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, δημιουργώντας την αντίληψη ότι ο πελάτης θα καταφέρει μια καλύτερη διαπραγμάτευση/τιμή μέσω αυτών.

Είναι σημαντικό -σύμφωνα με την Jarman- τα ξενοδοχεία να καταλάβουν ότι οι ΟΤΑ δεν θα πάνε πουθενά και ότι εάν θέλουν περισσότερες άμεσες κρατήσεις, θα χρειαστεί να προσπαθήσουν περισσότερο!

άμεσες κρατήσεις

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να προετοιμάσουν την ομάδα τους για επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τους OTA και την πληροφόρηση που προσφέρουν (ενημέρωση για τον ανταγωνισμό, κριτικές πελατών κλπ.).

Το προσωπικό πρέπει να κάνει χρήση της επιλογής “ειδικά αιτήματα” που προσφέρουν οι ΟΤΑ για να εξασφαλίσει την ικανοποίηση του πελάτη από τη διαμονή του. Το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει το ξενοδοχείο στο πελάτη, μπορεί να οδηγήσει και σε μελλοντική άμεση κράτηση.

Τα “Loyalty Programs” των ξενοδοχείων καλό είναι να διαφημίζονται με κάθε δυνατό τρόπο στους πελάτες, καθώς και να διευκρινίζεται στις σχετικές σελίδες των ΟΤΑ ότι οι πόντοι αυτών των προγραμμάτων δεν κερδίζονται όταν η κράτηση δεν είναι άμεση.

Είναι σημαντικό το προσωπικό να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να εξηγήσει στον πελάτη τη διαφορά τιμής που έχει η άμεση κράτηση με την κράτηση μέσω OTA. Εάν για παράδειγμα η υψηλότερη τιμή στην άμεση κράτηση συνεπάγεται και περισσότερες παροχές ή πιο ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, ο πελάτης πρέπει να το γνωρίζει.

Τελευταία λύση …ίδια τιμή! Ακόμη και όταν έναν ξενοδοχείο εξισώνει την τιμή άμεσης κράτησης με την τιμή μέσω ΟΤΑ, έχει πάλι όφελος, καθώς δεν χρειάζεται να πληρώσει προμήθεια για την κράτηση, ενώ χτίζει καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες του.