Το Industrial Design στην πραγματικότητα αποτελεί την αποφυγή όλων των περιττών διακοσμητικών στοιχείων, ώστε να γίνονται ορατά όλα όσα βρίσκονται κάτω από την ορατή επιφάνεια ενός χώρου με ένα ακατέργαστο, έντονο στυλ. Τα δομικά στοιχεία μετατρέπονται σε εκθέματα, επιτυγχάνοντας μια εμφάνιση που φαίνεται ημιτελής, αλλά συνεκτική και κομψή.

industrial

Το συγκεκριμένο είδος design χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, για να διακοσμήσει διαμερίσματα, loft, εμπορικούς χώρους, και, φυσικά, ξενοδοχεία, κερδίζοντας την αγάπη και του πιο απαιτητικού επαγγελματία στο χώρο του interior design. Ίσως να γεννήθηκε όταν άρχισαν να γίνονται οι πρώτες προσπάθειες, να μετατραπούν παλιές και εγκαταλελειμμένες αποθήκες, εργοστάσια κλπ. σε μοναδικούς χώρους φιλοξενίας και διασκέδασης. Ο σύγχρονος βιομηχανικός σχεδιασμός προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία, για να αντιπαρατεθεί κανείς τις εκλεπτυσμένες, κομψές και μοντέρνες τάσεις με το vintage και κλασικό σχεδιασμό.

Τα έπιπλα και τα αξεσουάρ, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε χώρους και ξενοδοχεία βιομηχανικού στυλ, καθορίζουν τα περισσότερα διαστήματα και τον σκοπό που εξυπηρετούν. Έτσι, χρειάζεται πολλή σκέψη για κάθε μικρή λεπτομέρεια. Ενώ οι ιδέες industrial design στους χώρους τείνουν να είναι μινιμαλιστικές, υπάρχει πολύ περιθώριο για τη δημιουργία δράσης, αντιπαραβάλλοντας τα γυαλιστερά μεταλλικά στοιχεία με ρουστίκ ή vintage έπιπλα. Οι τοίχοι, ωστόσο, θεωρούνται το σημαντικότερο στοιχείο για το industrial design. Οι γυμνοί δοκοί, οι ορατοί αγωγοί και οι σωλήνες προσθέτουν ενδιαφέρον και μια ιδιαίτερη οπτική διάσταση σε μια επιφάνεια, που είναι τόσο απλή – όσο και αόρατη – σε άλλα στυλ design.

Μερικά βασικά στοιχεία του σύγχρονου industrial design, που αξίζει κανείς να λαμβάνει υπόψιν είναι οι εξωτερικοί σωλήνες, οι δοκοί και οι αγωγοί. Κάτι τέτοιο είναι πραγματικά το χαρακτηριστικό αυτού του design. Αφήνοντας εκτεθειμένα τα δομικά και μηχανικά στοιχεία, που κρύβονται υπό κανονικές συνθήκες, αμφισβητούνται δραματικά οι κλασσικές αρχιτεκτονικές κατηγορίες. Επίσης, εξαλείφεται το κόστος κάλυψης όλων αυτών των δομικών υλικών, γεγονός που κάνει ακόμη πιο προσιτό το industrial design.

Βασικό στοιχείο αποτελεί και η αλληλεπίδραση του ξύλου με το μέταλλο. Η ευχάριστη υφή αλληλεπίδρασης του πορώδους, γήινου ξύλου και του λείου, λαμπερού μετάλλου είναι μια πολύ δημοφιλής τάση του industrial εσωτερικού σχεδιασμού. Όσον αφορά το χρώμα, στον industrial σχεδιασμό εσωτερικών χώρων προωθούνται τα ζεστά, ουδέτερα χρώματα. Ακόμη, μπορεί εύκολα να υιοθετήσει και να συμπεριληφθεί και κάποιο μοτίβο σε αυτό το είδος interior design. Οι ζεστές αποχρώσεις συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια οπτική ζεστασιά στα δωμάτια του βιομηχανικού στυλ, ώστε να εξισορροπείται με την ψυχρότητα των μεταλλικών στοιχείων, αγωγών και σωλήνων.

Φυσικά, και οι τοίχοι αλλά και τα δάπεδα στο industrial design έχουν την δική τους ξεχωριστή θέση. Πολλές αποθήκες και παλιά εργοστάσια, που μετατρέπονται χρησιμοποιώντας industrial ιδέες εσωτερικού σχεδιασμού, αποθεώνονται με έναν τοίχο από ορατά τούβλα ή σκυρόδεμα, ή τμήμα μιας εκτεθειμένης οροφής, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό χαρακτηριστικό στον ανακαινισμένο χώρο.

industrial

Τα δάπεδα, από την άλλη, συνήθως είναι γυαλισμένα δάπεδα από σκυρόδεμα. Πρόκειται για μια πρακτική και οικονομική επιλογή, που ταιριάζει απόλυτα με το θέμα του βιομηχανικού εσωτερικού design. Η ταχύτητα, οι ατέλειες και τα μπαλώματα δεν επηρεάζουν τη βιομηχανική εικόνα, αλλά την αναβαθμίζουν. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ακόμη, εκείνοι που επιθυμούν να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση και ζεστασιά σε έναν industrial χώρο προτιμούν ξύλινα ή πέτρινα δάπεδα. Και οι δύο αυτές επιλογές δαπέδων λειτουργούν επίσης πολύ καλά, δημιουργώντας ένα ζεστό αίσθημα industrial σχεδιασμού. Πέραν, όμως, των δομικών στοιχείων, μεγάλο ρόλο παίζουν τόσο ο φωτισμός όσο και η διακόσμηση για έναν ολοκληρωμένο industrial χώρο.

Συγκεκριμένα, οι λαμπτήρες δαπέδου χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρους βιομηχανικού σχεδιασμού για εστιασμένο φωτισμό. Αναγνωρίζοντας την εμφάνιση των τάσεων της βιομηχανικής εσωτερικής διακόσμησης, όλο και περισσότεροι έμποροι διαθέτουν αποθέματα με μεταλλικό φινίρισμα ή vintage φωτιστικά και λάμπες δαπέδου που είναι ιδανικά για τέτοια δωμάτια. Ωστόσο, όλα αυτά τα εκτεθειμένα δομικά στοιχεία θα ήταν κουραστικά αν δεν υπήρχαν βελούδινοι καναπέδες, μαξιλάρια και χαλιά, τα οποία δημιουργούν οπτική και αισθητική ισορροπία στη σύγχρονη βιομηχανική διακόσμηση.

Με λίγα λόγια, οι industrial εσωτερικοί χώροι εκπέμπουν ένα δροσερό, μοντέρνο περιβάλλον. Το στυλ συνδυάζει νέα και αποκαταστημένα αντικείμενα για έναν μοναδικό συνδυασμό μοντέρνου και vintage. Ο βιομηχανικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από καθαρούς ανοιχτούς χώρους. Οι παλέτες χρωμάτων διατηρούνται δροσερές και υποτονικές, ενώ συχνή παρουσία έχει ένα μείγμα από γκρι, μαύρο και λευκό που συμπληρώνεται από κάποιες λεπτές αποχρώσεις μπλε ή πράσινου. Το μέταλλο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό στον βιομηχανικό σχεδιασμό, καθώς προσφέρει μια στιβαρή γοητεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από φωτιστικά και πάγκους έως κλιμακοστάσια και βρύσες.

Η βιομηχανική κομψή διακόσμηση έχει γίνει το στυλ επιλογής για πολλούς επαγγελματίες του ξενοδοχειακού τομέα, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ξενοδοχεία εγκατεστημένα σε αναπαλαιωμένα κτίρια ή στο κέντρο της πόλης.

 

PHOTO Wythe Hotel New York

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος