Η Covid-19 δημιούργησε την ανάγκη για διαφορετικές ξενοδοχειακές εμπειρίες. Με βάση τη νέα κανονικότητα, ο ορισμός της φιλοξενίας έχει αποκτήσει ένα νέο νόημα, αυτό της άνεσης, της ασφάλειας και της απόδρασης.

Η νέα εποχή του κωρονοϊού έχει αλλάξει τα ταξίδια και ιδιαίτερα το χώρο της φιλοξενίας. Το ξενοδοχείο design αναζητά συνδυασμένες λύσεις σχεδιασμού, ωστόσο είναι σημαντικό οι σχεδιαστές να βρουν τρόπους να πληρούν τα νέα πρότυπα υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και να καλύπτονται οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αυτό απαιτεί δημιουργική σκέψη για το πώς η “διάταξη” και η “επιφάνεια” μπορούν να συνεργαστούν, για μια βέλτιστη εμπειρία επισκέπτη, που να διατηρεί τη φιλοξενία πραγματικά “φιλόξενη”. Είτε πρόκειται για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο 30 δωματίων, είτε για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 300 δωματίων, η σχεδίαση των εσωτερικών χώρων -ιδίως στη εποχή του κορωνοϊού- αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για ένα σχεδιαστή!

ΑΠΑΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Τα στρογγυλεμένα σχήματα και οι απαλές αντιθέσεις δεν είναι ακριβώς μια καινούρια τάση, αλλά δεν πρόκειται και να εξαφανιστούν, καθώς οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να προσπαθούν να εξισορροπήσουν το χάος και την πολυπλοκότητα του κόσμου με μια ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή εμπειρία.

Οι επισκέπτες θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις χωρίς όμως να χάσουν την ζεστασιά που τους προσφέρει το σπίτι τους. Τα βασικά απαλά χρώματα, τα έπιπλα με καμπύλες, τα ρετρό πράσινα χρώματα σε συνδυασμό με τα υφάσματα με σχέδια,επιλέγονται και συνδυάζονται με μινιμαλιστικές λύσεις εσωτερικού σχεδιασμού.

Συνδυαστικά με τις απαλές αντιθέσεις και τις γήινες εικόνες, η δημιουργία του τέλειου φωτισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Η προσοχή στο φως τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο είναι μια σημαντική πτυχή της εμπειρίας των επισκεπτών. Το τεχνητό φως που μειώνεται και συνδυάζεται με το φως της ημέρας θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας μοναδικά ευχάριστης ατμόσφαιρας. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, για παράδειγμα, όχι μόνο τονίζουν την θέα, αλλά μεγιστοποιούν το φως της ημέρας στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Οι τεράστιες επιφάνειες από γυαλί επιτρέπουν στο φυσικό φως να είναι η κύρια πηγή φωτός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γυάλινες επιφάνειες ως διαχωριστικά εσωτερικών χώρων, ώστε να διαχέεται ο φωτισμός από δωμάτιο σε δωμάτιο.

 

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022