Ένα οικολογικό ξενοδοχείο, ή διαφορετικά ένα πράσινο ή eco-friendly ξενοδοχείο, είναι ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο ξενοδοχείο που έχει επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δομή του, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά του στο φυσικό περιβάλλον. Ο βασικός ορισμός ενός οικολογικού ξενοδοχείου είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον κατάλυμα που ακολουθεί τις πρακτικές της πράσινης διαβίωσης. Αυτά τα ξενοδοχεία πρέπει να πιστοποιούνται πράσινα από ανεξάρτητο τρίτο μέρος ή από το κράτος στο οποίο βρίσκονται.

eco-friendly

Παραδοσιακά, τα ξενοδοχεία αυτά παρουσιάστηκαν κυρίως ως οικολογικές κατοικίες λόγω της τοποθεσίας τους, συχνά σε τροπικές περιοχές, και το design τους, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων οικοδόμησης που εφαρμόζονται από ειδικευμένους τοπικούς τεχνίτες στις εκάστοτε περιοχές.Τα νέα eco-friendly ξενοδοχεία σχεδιάζονται έτσι, ώστε άπλετο φυσικό φως να μπαίνει στους χώρους, ενώ διαθέτουν ηλιακά πάνελ, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, έπιπλα από ανακυκλωμένο ξύλο, και οργανικά υλικά, που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή, φυσικά μοτίβα χλωρίδας σε υφάσματα και έργα τέχνης, αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, συνθέτουν τους χώρους. Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές των ξενοδοχείων ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν το αποτύπωμα άνθρακα του ξενοδοχείου, χωρίς να θυσιάζουν την ομορφιά, ενώ ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ζήτηση για ένα “ενιαίο” εσωτερικό – εξωτερικό χώρο, αυξάνεται σταθερά, βάζοντας τη φύση στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν ακόμα μη τοξικές πρακτικές υγιεινής και καθαριότητας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οργανικά σαπούνια, ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά και προγράμματα ανακύκλωσης. Είναι ωφέλιμο για αυτά τα ξενοδοχεία να αποκτήσουν ορισμένες πιστοποιήσεις για να είναι περιβαλλοντικά συμβατές. Μια ωφέλιμη πιστοποίηση ειδικά για τα ξενοδοχεία είναι η πιστοποίηση LEED. Ένα ξενοδοχείο πιστοποιημένο με LEED προσφέρει οφέλη στο περιβάλλον μέσω ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών.

Ένα οικολογικό ξενοδοχείο πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να βάλει το δικό του λιθαράκι προς όφελος του περιβάλλοντος. Ορισμένες από αυτές τις βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν την χρήση τοπικών βιολογικών τροφίμων σε εστιατόρια, την επαναχρησιμοποίηση λινοσκεπασμάτων, όταν ένας επισκέπτης μένει για περισσότερες από μία νύχτες, και περιλαμβάνει προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στα δωμάτια. Τα ξενοδοχεία που διαθέτουν αυτές τις πιστοποιήσεις και βέλτιστες πρακτικές μπορούν να προσελκύσουν περιβαλλοντικά συνειδητούς ταξιδιώτες και να ξεχωρίζουν από άλλα ξενοδοχεία.

Ακόμα κι αν ένα ξενοδοχείο δεν διαθέτει επίσημη πιστοποίηση πράσινων ξενοδοχείων, μπορεί να έχει πολλές φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν, συνολικά, τον πλανήτη. Μερικά, ακόμη, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ετικέτες κοντά στην πόρτα που θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες να σβήνουν τα φώτα, τον κλιματισμό και την τηλεόραση, χαρτί υγείας που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά, μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού που δεν θα βλάψουν το περιβάλλον, ηλιακοί συλλέκτες, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προγράμματα που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια και ελαχιστοποιούν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και πολλά ακόμα.

Στόχος είναι τα ξενοδοχεία, να αποκτήσουν μια πιο οικολογική εικόνα. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία “the greener, the better”, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία υιοθετούν διάφορες πράσινες πρακτικές, όπως οι παραπάνω. Ωστόσο, όταν αυτή η τάση λαμβάνεται υπόψη ήδη από τη σχεδίαση του ξενοδοχείου, τότε η βιωσιμότητα πάει σε άλλο επίπεδο.