Ένας κλασικός σχεδιασμός δεν ορίζεται απλώς από το πόσο καλά λειτουργεί ή από τον αντίκτυπό του. Τα κλασικά σχέδια μπορούν να αναγνωριστούν από το σχεδιαστικό κίνημα και την εποχή τους.

classic

Ένα κλασικό σχέδιο (classic design) είναι ένα κατασκευασμένο προϊόν που έχει “διαχρονική αισθητική”. Ανεξάρτητα από το ποιο χρονικό διάστημα ή χρονική περίοδο δημιουργήθηκε, εξακολουθεί να έχει αξία. Οι κλασικοί εσωτερικοί χώροι αποτελούν αναφορά στους κλασσικούς πολιτισμούς (κυρίως ελληνικό και ρωμαϊκό), την αρχαιότητα και την κλασσική παράδοση. Οι κλασικοί εσωτερικοί χώροι δίνουν μεγάλη σημασία στη συμμετρία, την ισορροπία και την τάξη.

Τα δωμάτια που ακολουθούν ένα κλασσικό στυλ σχεδιασμού είναι καλά εξετασμένα και συχνά δημιουργούνται γύρω από ένα κεντρικό εστιακό κομμάτι. Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, ένα τζάκι με ένα περίτεχνο καθρέπτη και πολλά ακόμη.

Η παλέτα χρωμάτων ενός κλασικού εσωτερικού design είναι συνήθως εμπνευσμένη από τη φύση. Οι τόνοι του κίτρινου, του μπλε, του πράσινου και του καφέ είναι συνηθισμένοι. Μαλακότερους τόνους όπως γκρίζα χρώματα, τερακότα, ροζ και λευκά χαρακτηριστικά συναντάμε σε πολλούς χώρους ξενοδοχείων. Φυσικά ξύλα, πέτρα και μάρμαρο είναι τα βασικά φινιρίσματα σε ένα κλασικό εσωτερικό design, και τα υφάσματα τείνουν να είναι κομψά, χωρίς τίποτα το υπερβολικό. Το κλασικό στυλ σχεδιασμού προσφέρει κλασικές λεπτομέρειες, πολυτελή έπιπλα και πληθώρα από αξεσουάρ, ενώ έχει τις ρίζες του στις ευρωπαϊκές ευαισθησίες.

classic

Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν classic design διαθέτουν συχνά σκούρο ξύλο, πλούσιες παλέτες χρωμάτων, μια ποικιλία υφών και καμπύλες γραμμές. Τα έπιπλα έχουν περίτεχνα στοιχεία και υφάσματα, όπως το βελούδο, το μετάξι και το μπροκάρ, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία σχεδίων και μοτίβων. Αντίστοιχα, ένα κλασικό ξενοδοχείο θα είναι γεμάτο με έπιπλα από διάφορα στυλ εποχής όπως Tudor, Regence, Louis XV… Τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι καναπέδες είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκούρο ξύλο και χαρακτηρίζονται από γλυπτά και καμπύλες.

Τα παράθυρα σχεδιάζονται ομοίως με αγκαθωτά χείλη, διακοσμητικά στοιχεία και πολυτελείς κουρτίνες που μαζεύονται με κορδόνια. Τα υφάσματα διαθέτουν μια ποικιλία από διαφορετικά σχέδια, όπως florals, λωρίδες κ.λ.π. Τα χρώματα σβήνουν και υποχωρούν για να δημιουργήσουν μια ήρεμη ατμόσφαιρα σε όλο τον χώρο, τόσο στους κοινόχρηστους διαδρόμους και χώρους διασκέδασης, όσο και στα υπνοδωμάτια. Τα δωμάτια φωτίζονται με λαμπερούς κρυστάλλινους πολυελαίους και ασημένια κηροπήγια, που προσφέρουν μια ζεστή λάμψη που τρεμοπαίζει. Φρέσκα λουλούδια ή μεταξωτά λουλούδια σε λεπτομερή αγγεία και ελαιογραφίες, συχνά χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά αξεσουάρ.

Το κλασικό design αποτελεί μια διαχρονική αξία στο interior design ενός ξενοδοχείου. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες τάσεις στη διακόσμηση και στο σχεδιασμό, αυτό το στυλ μένει αναλλοίωτο και μπορεί να προσφέρει σε ένα χώρο φιλοξενίας την οικειότητα, που αποζητά ο επισκέπτης.

 

PHOTO: Langham Sydney

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος