Στην αναζήτηση της παροχής της απόλυτα μοναδικής εμπειρίας στους ταξιδιώτες, ο ξενοδοχειακός σχεδιασμός έχει καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο διαφοροποίησης.

Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που ξεχωρίζει χάρη στη μοναδική αισθητική του θα είναι πολύ πιθανότερο να έχει απήχηση στον πελάτη, τόσο όταν προβάλει φωτογραφίες του δωματίου online όσο και όταν το βλέπει από κοντά. Ως εκ τούτου, τα «προκάτ» δωμάτια ξενοδοχείου χάνουν σταδιακά το στυλ τους και περνούν στα αζήτητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Trivago, ανανεώνοντας τα κοινότυπα σχέδια που έκαναν στο παρελθόν τα δωμάτιά τους κυριολεκτικά ίδια και απαράλλακτα με εκείνα των ανταγωνιστών τους, οι ξενοδόχοι στρέφονται πλέον για έμπνευση στις σημερινές μεγαλύτερες τάσεις του ξενοδοχειακού σχεδιασμού:

Hotel Notre Dame, Paris

1η ιδέα σχεδιασμού δωματίου ξενοδοχείου: Τοπικές επιρροές

Προσθέστε στα δωμάτια μια τοπική πινελιά.

Οι ταξιδιώτες που ανήκουν στη γενιά των millennial θέλουν να βυθιστούν στις τοπικές κουλτούρες. Τα δωμάτια ξενοδοχείων όπου διαμένουν παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Εάν προσθέσετε παραδοσιακά χειροτεχνήματα και έργα τέχνης από τοπικούς καλλιτέχνες στα δωμάτια του ξενοδοχείου σας, οι πελάτες σας θα αισθανθούν έντονα το τοπικό στοιχείο από την πρώτη στιγμή που θα περάσουν το κατώφλι.

Οι ταξιδιώτες έχουν καλωσορίσει αυτήν την τάση ξενοδοχειακού σχεδιασμού σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ξενοδοχεία επώνυμων αλυσίδων απομακρύνονται από την πρακτική των ομοιογενών προτύπων σχεδιασμού και στρέφονται σε μια πιο ευέλικτη και τοπικά προσαρμοσμένη προσέγγιση.

2η ιδέα σχεδιασμού δωματίου ξενοδοχείου: Βιοφιλικά στοιχεία

Προσφέρετε στους πελάτες την ευχάριστη εμπειρία της εναρμόνισης με τη φύση.

Τα φυτά έχουν καταστεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων στη σύγχρονη εποχή και τα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν και στο τοπίο της φιλοξενίας.

Από τους εξαιρετικά πρωτοποριακούς (αν και υπερβολικά υψηλών απαιτήσεων συντήρησης) τοίχους από φυτά έως τα εξίσου εντυπωσιακά (αλλά αρκετά πιο διαχειρίσιμα) παχύφυτα, υπάρχουν αμέτρητοι δημιουργικοί τρόποι τοποθέτησης πρασίνου στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου σας.

Στην ίδια φιλοσοφία, ο φυσικός φωτισμός (είτε από τα παράθυρα είτε με τη χρήση λαμπτήρων αλογόνου) μπορεί να κάνει θαύματα, δημιουργώντας μια πιο φυσική και χαλαρωτική αίσθηση στο δωμάτιο.

3η ιδέα σχεδιασμού δωματίου ξενοδοχείου: Χώροι απαλλαγμένοι από οτιδήποτε περιττό

Απλοποιήστε τις παροχές και περιορίστε τα άβολα έπιπλα.

Άλλη μία μεγάλη τάση στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό είναι ο μινιμαλισμός. Αυτό σημαίνει μικρότερα δωμάτια, εξοπλισμένα με βασικές, αν και εξαιρετικής ποιότητας παροχές.

Συνδυάζοντας την άνεση και την εξυπηρετικότητα με την απλότητα και τη σύγχρονη αισθητική, δημιουργείτε ένα μοντέρνο δωμάτιο με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και μέγιστη ελκυστικότητα για τους πελάτες.

4η ιδέα σχεδιασμού δωματίου ξενοδοχείου: Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Μειώστε το αποτύπωμα άνθρακα.

Ακόμη και μηδαμινές αλλαγές μπορούν να έχουν αντίκτυπο τόσο στη μοναδική αισθητική των δωματίων σας όσο και στο αποτύπωμα άνθρακά τους.

Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είναι να βρείτε όμορφα γυάλινα ποτήρια και κεραμικές κούπες που θα τοποθετήσετε στα δωμάτια αντί για χάρτινα. Οι κομψές κανάτες νερού και οι γυάλινες φιάλες είναι απολύτως στη μόδα αυτήν τη στιγμή, ενώ αποτελούν και ιδανική εναλλακτική στα πλαστικά μπουκάλια. Και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν την προφανή επιλογή όταν έρχεται η στιγμή να αντικαταστήσετε τις καμένες λάμπες.

Οι πελάτες σας θα εκτιμήσουν τέτοιες αλλαγές που εντάσσονται σε μια φιλοσοφία σχεδιασμού με σεβασμό στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, θα μειωθεί και ο λογαριασμός του ρεύματός σας.

Hotel du Continent, Paris

5η ιδέα σχεδιασμού δωματίου ξενοδοχείου: Όχι δύο πανομοιότυπα δωμάτια

Ενστερνιστείτε τη διαφορετικότητα.

Ένα 100% μοναδικό δωμάτιο βοηθά τους πελάτες να αισθάνονται ότι βιώνουν μια πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία κατά τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο. Είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση που αναζητούν πολλοί σημερινοί ταξιδιώτες, ιδιαίτερα όταν μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Για να δημιουργήσετε μια τέτοια εμπειρία, δώστε σε κάθε δωμάτιο τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα μέσω διαφορετικής χρωματικής παλέτας ή/και ποικίλων διακοσμητικών στοιχείων, όπως ταπετσαρίες, έργα τέχνης, φωτιστικά κ.λπ. Τοποθετήστε τα έπιπλα ανάλογα με το σχήμα του δωματίου. Μπορείτε να κάνετε και ένα βήμα παραπέρα, επιλέγοντας ένα θέμα για κάθε δωμάτιο, εφόσον όλα τα θέματα αλληλοσυμπληρώνονται και εναρμονίζονται με την τοποθεσία και την επωνυμία του ξενοδοχείου σας. Και βεβαιωθείτε ότι δίνετε σε κάθε δωμάτιο ή σε κάθε τύπο δωματίου και ένα σχετικό όνομα.

Αυτή η τάση ξενοδοχειακού σχεδιασμού είναι μία από εκείνες που μπορούν ευκολότερα να υιοθετηθούν από μικρότερα, ανεξάρτητα ξενοδοχεία και B&B με λιγότερα δωμάτια. Θα μπορούσε εν μέρει να είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιου είδους καταλύματα είναι τόσο δημοφιλή στους σημερινούς ταξιδιώτες.

Πηγή: businessblog.trivago.com