Υπάρχει πληθώρα από θεματικά ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο, αλλά είναι πραγματικά ελάχιστα τα ξενοδοχεία που αφηγούνται μια συγκεκριμένη ιστορία. Αυτά, όμως, που το κάνουν, το επιτυγχάνουν μέσω τη τέχνης και των αριστουργημάτων που έχουν στις εγκαταστάσεις τους. Η σωστά φτιαγμένη gallery μέσα στο ξενοδοχείο μπορεί να αφηγηθεί μια μεγάλη ιστορία, που φτάνει ακόμα και αιώνες πίσω, για την πόλη στην οποία βρίσκεται, για τη χώρα γενικότερα, για τους ανθρώπους της, τις συνήθειες και τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και τις επιθυμίες των πολιτών της και πώς όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Ως ένας από τους σημαντικότερους τρόπους πρόσβασης σε μια χώρα σε όλο τον κόσμο, τα ξενοδοχεία μπορούν με μοναδικό τρόπο να προσφέρουν γνώσεις στους επισκέπτες τους και να τους παρουσιάσουν τη δική τους πραγματικότητα και αλήθεια που αφορά τις ρίζες του τόπου στον οποίο βρίσκεται- από τις ακμάζουσες τοπικές καλλιτεχνικές σκηνές μιας γειτονιάς μέχρι τους καλλιτεχνικούς κολοσσούς αναγνωρισμένους διεθνώς.

Αυτά λοιπόν είναι τα 10 ξενοδοχεία σύμφωνα με το afar.com, που σου δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσεις τέχνη μουσειακού επιπέδου αποδεικνύοντάς σου πως δεν είναι απαραίτητο να βγεις εκτός του χώρου τους για να γνωρίσεις τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική κουλτούρα.

1. Hamilton Princess Bermuda

Κάνοντας μια απλή βόλτα στους χώρους του ξενοδοχείου αυτού θα αντικρίσεις πολλά περισσότερα από ένα απλό design που θα παρέπεμπε σε τροπικό νησί. Έχει δημιουργηθεί και έχει διακοσμηθεί με pop και μοντέρνα έργα τέχνης από τους καλύτερους ιθαγενείς καλλιτέχνες όπως Andy Warhol, Ai Weiwei, Damien Hurst. Η συλλογή από ξύλινες σκαλιστές κερήθρες, σε μέγεθος ανθρώπου, αλλά και τα σκίτσα μολυβιού του ίδιου του Nelson Mandela, καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη μοναδική κάνοντας έτσι ολόκληρο το ξενοδοχείο μοναδικό και δύσκολο να το αποχωριστεί κανείς.

2. The Conrad New York 

Το ξενοδοχείο αυτό, όπως πολλά αξιόλογα μουσεία, είναι η στέγη μιας μόνιμης συλλογής σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 2.000 κομμάτια τα οποία εκτίθενται στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου ή στις σουίτες του. Αντίθετα όμως, από σένα μουσείο, εδώ έχεις τη δυνατότητα να διανυκτερεύσεις, κοιμώμενος κάτω από ένα πορτραίτο του Πρίγκιπα William, της Elizabeth Peyton, ή να πιεις το ποτό σου με παρέα κάποιο αριστούργημα.

3. Gallery Hotel Art, Φλωρεντία

Το ισόγειο του ξενοδοχείου αυτού θα μπορούσε κάλλιστα να μπερδέψει τους επισκέπτες του και να τους κάνει να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε μια gallery στο Brooklyn. Σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της πόλης, το συγκεκριμένο αντιπροσωπεύει την σύγχρονη τέχνη.

4. Hotel Eclat, Πεκίνο

Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι που δεν θα περίμενε κανείς να βρει στην πρωτεύουσα της Κίνας, στο Πεκίνο. Το ξενοδοχείο αυτό έχει υπό την στέγη του τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Salvador Dali σε όλο τον κόσμο. Η εντυπωσιακή αυτή συλλογή στεγάζεται στο ξενοδοχείο αυτό, το οποίο είναι, επίσης, γνωστό για την τεράστια συλλογή του από κινεζικά αριστουργήματα όπως γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής.

5. Komaneka at Monkey Forest, Μπαλί

Το ξενοδοχείο αυτό έχει στη συλλογή του και εκθέτει έργα τέχνης με προέλευση το Μπαλί και την Ινδονησία. Αρχικά, βέβαια, οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούσαν ως ξενοδοχείο αλλά ως Gallery, ύστερα -όμως από την επιθυμία του κοινού- άλλαξε μορφή και πλέον προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου θα αντικρίσει κανείς παραδοσιακά έργα τέχνης και κατασκευές, ξύλινα αντικείμενα και έπιπλα από ντόπιους καλλιτέχνες.

 

6. Larwill Studio, Μελβούρνη

Το Larwill Studio εστιάζει σε όλα τα γνωστά πράγματα για τον David Larwill, έναν Αυστραλό εξπρεσιονιστή ζωγράφο που χαρακτηρίζεται από τα φωτεινά χρώματα και την χαρούμενη και παιχνιδιάρικη νότα του στα έργα του. Θα βρεις, σε κάθε γωνιά των εγκαταστάσεων, την έμπνευση που έψαχνες, καθώς θα αντικρίζεις συνεχώς σημαντικά κομμάτια της δουλειάς του, από τις πόρτες των αυτοκινήτων του ξενοδοχείου μέχρι τις συνεδριακές αίθουσες.

7. 21c Nashville 

Το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται στην πιο δημιουργική γωνιά της πόλης κοντά στο Country Music Hall of Fame. Προσδίδει, λοιπόν, με την παρουσία του, στη γειτονιά μια καλλιτεχνική αίσθηση με τον δικό του δημιουργικό χώρο, την τεράστια gallery του, που είναι ανοιχτή για όλο το κοινό χωρίς αντίτιμο, προβάλλοντας μοναδικά εκθέματα από σύγχρονους καλλιτέχνες.

8. Hotel B, Περού 

Είναι το πρώτο ξενοδοχείο τέτοιου είδους στη Λίμα, στο Περού, και μπορούμε να διακρίνουμε πολλά κοινά στοιχεία με το γύρω σε αυτό περιβάλλον, το οποίο φημίζεται για τις Galleries του. Όταν το ξενοδοχείο αυτό άνοιξε τις πόρτες για το ευρύ κοινό, οι κοινόχρηστοι χώροι του και τα 17 δωμάτια αποτέλεσαν το φρέσκο αίμα για τη Περουβιανή και Νοτιοαμερικανική τέχνη. Το ξενοδοχείο, ακόμη, συνδέεται απευθείας και με τη Lucia de la Puente Gallery, και προσφέρει και ιδιωτικές προβολές των εκθεμάτων του σε όποιον το επιθυμεί.

9. Jumeirah Creekside Hotel, Ντουμπάι 

Το ξενοδοχείο αυτό παραδίδει μαθήματα τέχνης στη μέση ανατολή, καθώς έχει υπό την αιγίδα του 480 έργα τέχνης από όλη την ομογένεια. Κάθε έργο τέχνης αποτελεί κομμάτι μιας μεγαλύτερης ιστορίας σχετικά με την ιστορική πορεία της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα, την ιστορία του Ντουμπάι. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα αντικείμενα συλλογής, μπορείς να βρεις πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ακόμη και βίντεο από πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες και έργα τα οποία έχουν τοποθετηθεί επιμελώς σε όλο το μήκος των εγκαταστάσεων.

10. Ellerman House, Cape Town, Νότια Αφρική

Το ξενοδοχείο αντιπροσωπεύει πλήρως την ιστορία των αφρικανικών πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών. Μπορεί να περιηγείσαι για ώρες και ώρες και να μην μπορέσεις να δεις ποτέ ολόκληρη τη συλλογή, μια συλλογή έργων τουλάχιστον 2 αιώνων, από μια άποψη της πόλης του Cape town μέσω της οπτικής του Thomas Bowler μέχρι σύγχρονα καλλιτεχνικά κομμάτια από τον Lionel Smith.

ΠΗΓΗ: