Μια φυλακή του 19ου αιώνα -στη γερμανική πόλη Offenburg- μετατράπηκε στο Hotel Liberty. Το κτίριο, που στεγάζει σήμερα το ξενοδοχείο, χτίστηκε το 1843 από τον Heinrich Hübsch, έναν από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του Baden, για να φιλοξενήσει μέχρι και 40 αιχμάλωτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο χτίστηκε από τον ίδιο κόκκινο ψαμμίτη, που χρησιμοποιήθηκε για τους καθεδρικούς ναούς του Φράιμπουργκ και του Στρασβούργου. Στην ιστορία του, το κτίριο έχει υποστεί πολυάριθμες οχυρώσεις και ανακαινίσεις.

Το σαλόνι με θέα στην τραπεζαρία, περιβάλλεται από κάγκελα, θυμίζοντας τον κοινόχρηστο χώρο των κρατουμένων. Διαθέτει βιβλιοθήκη από το δάπεδο μέχρι την οροφή που διασχίζει αρκετούς ορόφους, βελτιώνοντας την ακουστική απόδοση του χώρου.

Το Wasser & Brot (νερό & ψωμί), το εστιατόριο του ξενοδοχείου, ονομάστηκε έτσι από τη βασική διατροφή των κρατουμένων. Το εστιατόριο είναι λουσμένο από φυσικό φως, διαθέτει ψηλά γυάλινα ταβάνια και τοίχους, και γυαλισμένο δάπεδο από σκυρόδεμα.

       

Ο αρχιτέκτονας Jürgen Grossmann ανέλαβε την πρώτη φάση της αποκατάστασης και της μεταμόρφωσης της φυλακής σε ξενοδοχείο, ενώνοντας τις δύο πτέρυγες της φυλακής με ένα νέο γυάλινο κύβο που στεγάζει τώρα το εστιατόριο Wasser & Brot του Hotel Liberty. Το γραφείο Knoblauch στη συνέχεια ανέλαβε να μεταμορφώσει τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους όπου κυριαρχεί το τούβλο.

Πολλά από τα πρώην κελιά έχουν ενωθεί, για να σχηματίσουν πιο ευρύχωρα δωμάτια, ενώ τα παράθυρα έχουν τροποποιηθεί, για να πλαισιώσουν καλύτερα τον υπαίθριο χώρο. Τα 38 δωμάτια διαθέτουν έργα της Patricia Urquiola και του Antonio Citterio, ενώ έχουν στοιχεία της παλιάς εικόνας του κτιρίου, όπως τα πολύ πυκνά τούβλα και οι χαλύβδινες πόρτες.

ΠΗΓΗ: